Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Notre Dame Paris – Tablouri și tapiserii salvate din incendiu, expuse
notre,dame,cathedral,on,ile,de,la,cite,in,the

Notre Dame Paris – Tablouri și tapiserii salvate din incendiu, expuse

Tablouri și tapiserii salvate din incendiul care a distrus parțial Notre Dame din Paris în 2019 sunt expuse la Mobilier National, organismul cultural însărcinat cu conservarea obiectelor istorice ale Franței, în perioada 24 aprilie – 21 iulie, după care vor reveni în catedrala restaurată.

Printre obiectele de artă salvate în urmă cu cinci ani de pompieri se numără o colecție de tablouri în ulei din secolul al XVII-lea, restaurate, care vor fi expuse împreună, așa cum au fost concepute, pentru prima dată în mai mult de 160 de ani.

„Am fost norocoși să le scoatem destul de repede, cu doar câteva daune cauzate de apă și praf. A fost mai degrabă un miracol”, a declarat Emmanuel Pénicaut, directorul colecțiilor Mobilier National, potrivit The Guardian.

Ele sunt numite „Mai”, nume câștigat de la decizia Confrérie des Orfèvres (breasla aurarilor, n.r.) din Paris de a organiza un concurs anual de picturi care trebuia să fie finalizate până în luna mai, când erau oferite Fecioarei, a cărei statuie se afla la intrarea în catedrală.

Artiștii, printre care Charles Le Brun și Jacques Blanchard, se inspirau din antichitate și din temele grecești și romane. În fiecare an, după ce erau prezentate, erau expuse și atârnate pe unul dintre stâlpii din piatră care flanchează naosul Notre Dame.

În timpul Revoluției Franceze, picturile, ca multe opere religioase, au fost împrăștiate. Câteva dintre ele au fost readuse în catedrală în 1802 și au rămas acolo până în 1862, când arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, care a adăugat turla catedraleii Notre Dame, le-a considerat incompatibile cu noile sale planuri arhitecturale, iar ele au fost duse la Luvru. Au revenit în catedrală în 1905, însă nu au mai fost amplasate unitar.

Covor comandat de Charles X și tapiserii din secolul XVIII

Expoziția prezintă alte nouă picturi religioase salvate din incendiu, precum și o parte din covorul de 27 de metri lungime al Notre Dame, comandat de regele Charles X (1757 – 1836), care era depozitat într-o cutie în momentul incendiului și care a suferit doar pagube minore din cauza apei.

Covorul a fost folosit doar de câteva ori pentru evenimente majore, inclusiv pentru căsătoria lui Napoleon III, primul președinte al Franței și ultimul său împărat, care a murit în exil în Anglia în 1873.

Vizitatorii vor putea vedea și 14 tapiserii de mari dimensiuni realizate în secolul al XVII-lea pentru corul Notre Dame, care sunt acum proprietatea catedralei din Strasbourg și care înfățișează scene din viața Fecioarei Maria, precum și lucrări și mobilier contemporan – inclusiv 1.500 de scaune de congregație din stejar – care vor fi instalate în catedrală.

După incendiul din 15 aprilie 2019, președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să reconstruiască catedrala în termen de cinci ani.
Notre Dame va fi redeschisă în 8 decembrie.