Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Nou mural Sunshiners, în București
2024 romanian street art w sunshiners bg in bucharest 1600 x 840

Nou mural Sunshiners, în București

Save or Cancel anunță o intervenție artistică multidisciplinară creată de artistul bulgar Sunshiners (pictură murală) în colaborare cu Cezar Lazăr (compoziție audio). Lucrarea va fi realizată la jumătatea lunii viitoare și va putea fi vizitată începând cu 18 septembrie, la adresa Șos. Mihai Bravu nr. 75/83, bl. C17, București.

Despre Sunshiners

Nikolay Bozhinov, cunoscut și sub numele de Sunshiners, este un street artist bulgar cu formare în graffiti. Sunshiners este cunoscut pentru crearea unor expresii unice care îmbină pictura rupestră cu graffiti-ul, transformând ruinele urbane în emoji-uri ușor de recunoscut. În timp ce își urma studiile în arte plastice, portofoliul său s-a extins pentru a include forme tradiționale de artă academică. Cu toate acestea, transformarea spațiilor publice și remodelarea percepției publice asupra culturii vizuale rămân principalele sale surse de împlinire și entuziasm.

În lucrările lui, profund ancorate în arta conceptuală, Sunshiners explorează teme sociopsihologice printr-o gamă diversificată de lucrări multicomponente care variază ca dimensiune, material și cadru.

Folosește predominant vopsea industrială și spray-uri pentru a da o nouă viață pereților și obiectelor neglijate din mediul urban. Călătoria sa artistică l-a purtat prin diverse orașe din Bulgaria, Macedonia, România, Serbia, Spania, Germania și Statele Unite, lăsând de fiecare dată o amprentă unică. În mod notabil, orașul București a fost captivat de lucrarea sa, creată alături de Viktoria Georgieva (Mishka / Mouse) în timpul Street Delivery 2015.

Pe lângă street art expus în spații publice, Sunshiners participă și la expoziții solo și de grup, creând lucrări de galerie și instalații planificate cu atenție și conectate la spațiile de expoziție.

În prezent, Sunshiners locuiește în Varna (Bulgaria) și este un contributor dedicat la scena artei stradale. Contribuie semnificativ la scena de street art din Balcani prin proiecte precum BSBSA (Bucharest Sofia Belgrade Street Art). Angajamentul și pasiunea sa pentru street art inspiră pe mulți și favorizează un sentiment de conexiune în cadrul comunității artistice.

Despre Cezar Lazăr

Cezar Lazăr este DJ, producător și antreprenor român în industria muzicii electronice care trăiește și lucrează în București. Din 2009, a contribuit semnificativ la ascensiunea scenei underground românești de minimal, promovând-o la nivel internațional. Co-fondator al casei de discuri Understand alături de Kozo și Praslea, Cezar a modelat industria muzicii electronice, lansând peste 100 de discuri pe vinil extrem de căutate de colecționari.

Pe lângă activitățile sale creative, Cezar Lazăr a co-fondat Ourown, o platformă de distribuție a vinilurilor. Recent, a înființat un nou label, Algorhythm of Unknown, un concept muzical vizionar care îmbină jazz, elemente electroacustice și algoritmi muzicali inovativi.

Continuă să lase o amprentă semnificativă pe peisajul underground minimal, lansând muzică împreună cu diverse grupuri, precum Afumați Live (alături de Praslea) și Prismatic Live (Vlad Apotrosoaei, Constantin Bărbășelu, Cosmin Farcaș). Ca producător independent, Cezar Lazăr a lansat câteva discuri la unele dintre cele mai importante case de discuri românești, cum ar fi Atipic (de Priku), Amphia (de Cristi Cons & Vlad Caia), Draganenii (de Andrei Ciubuc) și Understand (de Cezar, Kozo și Praslea).

Influența lui Cezar Lazăr se extinde dincolo de activitățile sale artistice și antreprenoriale. Ca mentor dedicat, își împărtășește cunoștințele și pasiunea vastă generației următoare de profesioniști în muzică, modelând și inspirând viitorul producției muzicale.

Romanian Street Art

Aceasta este a treia intervenție artistică din programul multianual Romanian Street Art, după lucrarea realizată în Iași de Pisica Pătrată și Harcea Pacea la Grădinița cu program prelungit nr. 25, și intervenția multidisciplinară realizată de Delia Cîrstea și Kozo la Romexpo, în București.

Pe lângă lucrări artistice în spații publice din țară, programul Romanian Street Art include o serie de ateliere creative care promovează arta stradală și educația culturală non-formală, tururi ghidate, o publicație și o hartă online.

Programul cultural multianual Romanian Street Art este produs de Save or Cancel (Cristina Popa, Andrei Racovițan), prin feeder.ro, și este co-finanțat de AFCN.