Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi murale de Pisica Pătrată și Harcea Pacea, la Iași
2024 pisica patrata si harcea pacea romanian street art in iasi 1

Picturi murale de Pisica Pătrată și Harcea Pacea, la Iași

Artiștii stradali Pisica Pătrată și Harcea Pacea au realizat două picturi murale la Iași, în cadrul programului cultural Romanian Street Art.

Ei s-au folosit de zidurile Grădiniței cu program prelungit nr. 25 din cartierul Alexandru cel Bun pentru a plasa lucrările „Joc” – de Pisica Pătrată, artist stabilit în București, absolvent în 2004 al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, și „Future Generations” – realizată de Harcea Pacea, street artist și activist din Iași.

„O transformare ludică a imaginarului propriu adaptată pentru contextul în care este amplasat desenul”, spune Pisica Pătrată despre lucrarea „Joc”.

De cealaltă parte, Harcea Pacea explică despre lucrarea sa: „Lucrarea ilustrează importanța înzestrării noilor generații cu abilități și atitudini pro-active necesare progresului societății, unde fiecare trebuie să își aducă aportul”.

2024 pisica patrata si harcea pacea romanian street art in iasi 2

Romanian Street Art, în Iași, 2024

Despre Pisica Pătrată

Pisica Pătrată (pe numele real Alexandru Ciubotariu) este unul dintre cei mai apreciați ilustratori și muraliști din România, dar și fondatorul Muzeului Benzii Desenate. Are o activitate intensă, cu multe apariții publice, ilustrează cărți, comics, reviste, participă la expoziții de grup și personale, festivaluri și a realizat o serie lungă de murale. Personajele lui reconfigurează spații uitate din mediul urban, galerii sau muzee.

În ultimii ani, colaborările artistului Pisica Pătrată cu echipa Save or Cancel s-au materializat în numeroase proiecte: lucrarea de pe ușa Teatrului de vară Capitol (2008, 2016, 2017); împreună cu Lente, muralul realizat în cadrul seriei Pictăm Pereți (2016) și totemul de lemn Un-hidden Bucharest (2017); șase panouri pictate, instalate pe fațada clădirii Cina (2018); o pictură murală la Colegiul Național de Arte Regina Maria, Constanța (2019); două panouri pictate la Filiala Mihai Eminescu a Bibliotecii Metropolitane București, în cadrul proiectului Street Art București (2021); o intervenție multidisciplinară co-produsă de Vlad Caia și Pisica Pătrată pe bd. Expoziției, găzduită de Romexpo, în programul Un-hidden Romania.

Save or Cancel a expus o parte dintre tablourile lui în prezentări colective la Kube, Lente, Palatul Universul, Romanian Design Week și Galeria Imbold.

Despre Harcea Pacea

Harcea Pacea (pe numele real Adrian Cîrdei), născut la sfârșitul anului 1989 în Iași, este artist stradal, arhitect și activist. Și-a manifestat creativitatea în spațiul public începând cu anul 2007, când primele lui intervenții au luat forma clasicului graffiti. De atunci, a evoluat constant, adoptând diverse tehnici și medii specifice street art-ului, precum stencil, paste-ups sau intervenții site-specific, folosind în mod ingenios și diverse materiale, de la vopsea spray la lavabilă, cretă și marker.

Sub pseudonimul artistic Harcea Pacea, a cărui origine se regăsește în expresia „harcea parcea”, artistul își exprimă viziunea unică asupra lumii. Acest alias reprezintă un echilibru subtil între atitudinea anti-establishment și aceea de a face bine, care oferă o interpretare personală a citatului „The urge for destruction is also a creative urge!” al lui Mihail Bakunin. Prin lucrările lui, Harcea Pacea își provoacă publicul să considere relația dintre distrugere și creație, între rebeliune și schimbare pozitivă în societate.

Aceasta este doua intervenție artistică din programul multianual Romanian Street Art, după intervenția multidisciplinară realizată de Delia Cîrstea și Kozo la Romexpo, în București.

Fotografii © Save or Cancel / Ciprian Minea