Nou muzeu în Madrid – Colecții regale, într-un proiect de 162 milioane de euro
Sute de lucrări și obiecte de artă din vastele colecții regale ale Spaniei vor fi expuse, începând cu 28 iunie, în cadrul celui mai ambițios proiect muzeal din Madrid din ultimele decenii, care își va deschide în sfârșit porțile.
Deși ideea de a crea o galerie care să prezinte splendidele trăsuri și tapiserii din colecțiile regale a fost concepută inițial în timpul celei de-a doua Republici, la începutul anilor 1930, planurile pentru Galería de las Colecciones Reales / Muzeul Colecțiilor Regale au fost întrerupte de războiul civil spaniol și de dictatura ulterioară a lui Franco.
În ciuda faptului că guvernul a dat undă verde în 1998, proiectul de 162 de milioane de euro a fost întârziat un sfert de secol de descoperirea unei bucăți uriașe din zidul arab al Madridului, din secolul al IX-lea, apoi de criza financiară din 2008 și, mai recent, de pandemia de Covid-19.
Supravegheată de Patrimonio Nacional, instituția spaniolă ce se ocupă de patrimoniul național, scopul galeriei este de a împărtăși sute de obiecte din cele 19 palate regale și 10 mănăstiri aflate în administrarea Patrimonio Nacional.
Țara și gusturile schimbătoare ale conducătorilor
Ana de la Cueva, președinta Patrimonio Nacional, a declarat pentru The Guardian în timpul unui tur de prezentare: „Spre deosebire de alte muzee din Madrid, acesta este un muzeu al diferitelor colecții – nu este doar un muzeu de pictură sau sculptură. Acest muzeu prezintă toate bunurile de lux pe care monarhii noștri le-au colecționat: evantaie, ceasuri, sticlărie, relicvarii, tapiserii, covoare, mobilier, obiecte aurite și instrumente muzicale”.
În diferitele sale secțiuni – Monarhii habsburgici, Dinastia Bourbon și Spania secolului XX – galeria își propune să adune cinci secole de istorie și să cartografieze atât țara în schimbare, cât și gusturile schimbătoare ale conducătorilor săi.
De la Cueva a adăugat: „Puteți vedea istoria Spaniei în istoria acestor colecții și cred că acest lucru completează cu adevărat palatul regal. Multe dintre aceste piese nu au mai fost văzute vreodată și sunt pur și simplu spectaculoase când vine vorba de artiștii care le-au realizat”.
Printre artiștii ale căror lucrări se află aici se numără Diego Velázquez, El Greco, Francisco Goya, Caravaggio, Tițian și Luisa Roldán (cunoscută ca La Roldana), prima femeie sculptor la curtea regală.
Secțiunea din Zidul Arab a fost conservată cu grijă și poate fi văzută acum printr-o fereastră imensă care oferă o imagine a Madridului de acum mai bine de un mileniu.
Expoziții temporare și piese schimbate regulat
Galería de las Colecciones Reales are o suprafață de 40.000 de metri pătrați, iar coordonatorii ei speră ca cele 1,5 milioane de persoane care vizitează anual palatul regal din Madrid să traverseze în curând piața pentru a se bucura de galerie.
În demersul de a arăta cât mai mult din colecție, aproximativ o treime din cele peste 600 de exponate vor fi schimbate în mod regulat și vor exista și expoziții temporare.
Cu toate acestea, succesul proiectului nu va fi măsurat doar în funcție de numărul de vizitatori. Obiectivul este ca noul muzeu să deschidă apetitul oamenilor pentru a explora istoria și comorile Spaniei în afara capitalei.