Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nou sezon expozițional la Centrul de Interes Cluj-Napoca
centrul de interes 2022

Nou sezon expozițional la Centrul de Interes Cluj-Napoca

O serie de vernisaje și artist-talk fac parte din programul inaugurării sezonului expozițional de toamnă 2022 al Centrului de Interes din Cluj-Napoca.

Noul sezon expozițional aduce la Cluj-Napoca artiști și curatori din Germania, Italia, Belgia și România, este transmis într-un comunicat remis Curatorial.ro. Un vernisaj comun pentru noile expoziții este programat pentru 13 octombrie, între orele 18:00 și 22:00,

Line-up-ul sezonului expozițional de toamnă 2022 îi include pe artiștii Harry Hachmeister, Mirko Canesi, Linda Carrara – care expun pentru prima dată în România, Răzvan Neagoe și Irina Dumitrașcu – Măgurean.

Expoziție și artist talk Harry Hachmeister

Pe 14 octombrie, de la ora 18:00, artistul Harry Hachmeister va participa la un artist-talk moderat de Alex Mirutziu, curatorul expoziției. Noile expoziții vor putea fi vizitate în perioada 14 octombrie – 30 noiembrie, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă.

Spațiu Intact, organizație care colaborează cu Centrul de Interes, îl aduce în prim-plan publicului clujean pe artistul german Harry Hachmeister cu expoziția personală „Everything under control”. După aproximativ 20 de ani de la prima lor colaborare, curatorul expoziției Alex Mirutziu facilitează accesul la creația unui artist a cărui operă o descrie „echivalentul unui dans pe o frânghie între două stânci”.

harry hachmeister von disko zu disko, installation view, museum der bildenden kunste leipzig, foto sophia kesting, vg bild kunst bonn

Harry Hachmeister von Disko Zu Disko, instalație, Museum der Bildenden Kunste Leipzig, Credit foto: Sophia Kesting, vg Bild Kunst Bonn

La Centrul de Interes, artistul se va desfășura în trei săli, inclusiv în Sala Atrium, și prezintă lucrări de ceramică, instalații și pictură pe sticlă.

„Sunt inspirat de ceea ce cunosc (eu însumi), de ceea ce mă tulbură”, declară artistul născut la Leipzig în 1979 și stabilit la Berlin. În ultimii ani, a expus la Museum der bildenden Künste Leipzig, Museum für Photographie Braunschweig și Schwules Museum din Germania, Museo de Arte Contemporáneo din Santiago de Chile și a fost bursier al Kulturstiftung des Freistaates Sachsen, HBK Braunschweig și Pollock-Krasner Foundation din New York.

Expoziții Mirko Canesi și Linda Carrara

La invitația Friche Space și Focus, curatorul belgian Emmanuel Lambion, cu o activitate de peste două decenii în domeniul cultural și fondator al Bn PROJECTS, a pregătit două expoziții personale ale artiștilor Mirko Canesi și Linda Carrara. „Legătura dintre ele o constituie peisajele futuriste virtuale post umane și urme ale unor peisaje primordiale, care creionează peisaje mentale”, susține curatorul Emmanuel Lambion.

linda carrara, floating object, acrylic and graphite on wooden panel

Linda Carrara, Floating Object, acrilic și grafit pe panou din lemn

Friche Space găzduiește expoziția „Ri’fuʤo” a artistei Linda Carrara, stabilită la Milano. Firul roșu al expoziției își are sursa în șocul estetic pe care artista l-a experimentat în momentul vizitării peșterii Grotta del Genovese, pe insula Levanzo din regiunea Siciliei. Impresionată de descoperirea intimă a unui trecut ancestral îndepărtat al umanității, artista recrează experiența la Centrul de Interes pornind chiar de la titlul expoziției care e o transcriere fonetică a cuvântului italian „rifugio” – refugiu sau adăpost, în limba română – și care susține demersul artistic de retragere și reîntoarcere în civilizațiile pre- și protoistorice. Recent, lucrările ei au fost incluse în expoziții organizate de Fondazione ICA și Palazzo Reale din Milano.

mirko canesi rocaille 2017 climbing holds, rubber, metal 90x60cm

Mirko Canesi, Rocaille 2017, prize de escaladă, cauciuc și metal

La Focus publicul se va familiariza cu lucrările artistului italian Mirko Canesi, stabilit la Bruxelles, care compun expoziția „Save Point”. Artistul s-a inspirat pentru această expoziție din două jocuri video populare la începutul anilor ‘90, „Shadow of the Beast” și „Flashback”, ambele plasate în medii de junglă futuriste. Fascinația artistului pentru realitatea virtuală și cultura jocurilor video se regăsește în sculpturile din spațiul galeriei. Urmele umane sunt eradicate din peisajele încadrate recreate de Canesi, lăsând astfel privitorul să se confrunte cu simptomele unui mediu natural post-uman.

Duo show Răzvan Neagoe și Irina Dumitrașcu – Măgurean

Expoziția de la spațiul Camera îi aduce față în față pe artiștii Răzvan Neagoe și Irina Dumitrașcu – Măgurean.

irina dumitrascu magurean untitled blue

Irina Dumitrașcu – Măgurean, Untitled Blue

Duo show-ul „Standing Point” pune în discuție abordarea celor doi artiști față de fotografie și modul prin care aceștia o percep.

razvan neagoe untitled

Răzvan Neagoe, Untitled

Lucrările prezentate îi depărtează de bine cunoscuta depictare a naturii și îi transpun într-o lume a abstractului în care imaginația privitorului este calea spre descifrare a imaginilor. Ambii artiști lucrează cu fotografia pe film, dar fiecare o traduce în limbajul individual, publicul având de-a face cu două lumi distincte.