Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noul sezon expozițional Kunsthalle Bega debutează cu expoziție Matei Bejenaru
matei bejenaru

Noul sezon expozițional Kunsthalle Bega debutează cu expoziție Matei Bejenaru

Noul sezon expozițional al galeriei timișorene Kunsthalle Bega va fi deschis în 12 aprilie cu o expoziție personală a lui Matei Bejenaru, „Proiecție 02”, curatoriată de Cristian Nae.

„Proiecție 02” continuă formal cercetarea lui artistică legat de materialitatea mediului fotografic, tehnicile sale, practicile și politicile documentare. Folosindu-se preponderent de tehnologiile analogice ale producerii de imagini, artistul evidențiază importanța procesului fotografic ca martor al schimbărilor societății și al angajamentului artistic într-o lume marcată de crize.

Proiectul este conceput sub forma unei instalații fotografice imersive, care analizează modurile de receptare a imaginii și materialitățile ei. Fotografia, prezentată prin proiecții multiple, nu doar în postura de obiect, ci mai mult ca un proces social, devine subiectul unei meditații conceptuale legate de reprezentare, istorie și relațiile noastre cu spațiul.

Elementul central al expoziției îl constituie proiecția unor diapozitive cu imagini aparent comune, dar care funcționează ca un vocabular de termeni vizuali specifici tehnicii fotografice. Proiecțiile acestor imagini, realizate simultan, recompun elementele unui montaj cinematografic în care se disting trăsăturile temporale și spațiale, elementele integrale ale limbajului cinematic. În centrul expunerii, detalii și componente ale tehnologiei fotografice tradiționale devin subiectele unor imagini de dimensiuni mari, tipărite negativ, având o prezență sculpturală puternică. Instalația invită la explorarea imersivă a unor procese generatoare de cunoaștere devenite acum vizibile, cadru cu cadru, devoalând modul în care sunt create și percepute imaginile fotografice.

Despre Matei Bejenaru

Matei Bejenaru explorează impactul tehnologiei digitale asupra imaginii contemporane, evidențiind tranziția către o vizualitate controlată de algoritmi în detrimentul subiectivității. „Proiecție 02” aduce în prim-plan cunoașterea vizuală specifică modernității și recuperează esența fotografiei analogice, sugerând astfel o revenire la originile sale. Artistul invită publicul la un dialog cu tehnologia fotografică de secol XIX și propune o meditație asupra evoluției imaginii în context contemporan.

Artist vizual, fondator al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași și director al acesteia, între 1997 și 2008, Matei Bejenaru investighează, în proiectele sale artistice din ultimii ani, prin fotografie și filme video, materialitatea mediului fotografic și politicile de reprezentare în formatul documentar.

Folosind platforma tehnologică specifică imaginilor analogice, fie ele statice sau dinamice, el aduce în prim plan procesul fotografic ca martor al crizei singularității și al angajamentului artistic. În 2007, a participat în expoziția „The Irresistible Force” la Tate Modern Londra, Level 2 Gallery, în 2008 a participat în Bienala de la Taipei, iar în 2013 a fost artist invitat la Kettle’s Yard, Cambridge (Marea Britanie). Proiectul său fotografic „Prut” a fost expus în 2018 la Galeria Arts et essaye din Rennes (Franța), iar în 2022 proiectul „Modele” a fost prezentat la Galeria Anca Poterașu (București). Predă fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Cristian Nae este curator, teoretician și istoric de artă care activează ca profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Expoziția va fi vernisată în 12 aprilie, la ora 19:00, la Kunsthalle Bega, unde va putea fi  vizitată până în 8 iunie, de marți până sâmbătă, între 14:00 și 18:00. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.