Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nume de referință ale picturii românești, în licitația de vară a Artmark
padure la barbizon, ioan andreescu artmark

Nume de referință ale picturii românești, în licitația de vară a Artmark

Licitația de vară a Artmark cuprinde anul acesta nume ca Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Samuel Mützner, Ion Țuculescu, Corneliu Baba și Alexandru Ciucurencu.

Operele din selecție au fost prezente pe simezele unor importante expoziții ale epocii, ori provenite din colecții reputate precum cea a doctorului Iosif Dona, a scriitorului Marin Sorescu și a vicecampionului mondial de bridge Coriolan Neamțu.

„Le Coin Musical” al lui Aman, din nou la vânzare

În 2022, „Le Coin Musical (Colțul muzical)”, pictură de mari dimensiuni semnată de Theodor Aman, intra în licitația de iarnă a Artmark cu estimarea de 100.000 – 160.000 de euro. Ea a rămas neadjudecată, iar prețul post-licitație a fost de de 125.000 de euro.

Acum, opera din 1882, ulei pe pânză, va fi licitată cu o estimare de 80.000 – 140.000 de euro.

În lucrarea lui Aman sunt obiecte-simbol pe care artistul nu le-a ales la voia întâmplării. Câteva partituri care par răsfoite în colțul din dreapta jos, un flacon din cristal cu parfum așezat pe o cutie de bijuterii decorată cu catifea roșie și detalii aurii conturează caracterul efemer evocat.

le coin musical

Le coin musical

Aman a folosit jocul de texturi al mănușilor albe suprapuse cu evantaiul închis și a creat o reprezentare realistă și echilibrată dintre obiecte și natură. Un inel din perioada victoriană așezat independent de celalte obiecte de recuzită captează atenția privitorului.

Piesa centrală o constituie sculptura lui Auguste-Hyacinthe Debay din marmură albă, îmbrățișată de flori, care este elementul ce unește cele două registre ale lucrării. Theodor Aman a folosit această sculptură și în alte naturi statice pentru a sublinia granița dintre viață și moarte și caracterul efemer al vieții.

Alte două lucrări de Aman sunt inclus în licitație – „Târgoveț”, desen estimat la cel mult 500 de euro, și „Îndrăgostiți”, ulei pe lemn, la cel mult 10.000 de euro.

Muze ale lui Luchian și peisaj de Andreescu

„Primăvară (Două muze)”, tablou al lui Ștefan Luchian datat 1897 – 1899, a primit a doua cea mai mare valoare estimată, între 70.000 și 120.000 de euro.

Inițial, uleiul pe pânză a aparținut colecției avocat dr. Alexandru Vlădescu, apoi a ajuns în colecția Ana de Sallem. Din 1952, a făcut parte din colecția Sanda Tocineanu, fiica soților Vlădescu, apoi, din 1975, din colecția Dumitru Burada, al doilea soț al Sandei Tocineanu, și din 1996 se află într-o colecție privată din Germania.

primavara doua muze, stefan luchian, artmark

Primavară (Două muze)

Luchian mai e prezent în licitație cu „Peisaj la Brebu”, estimat la cel mult 25.000 de euro.

Al treilea lot, din punct de vedere al estimării primite, este „Pădure la Barbizon” (cca. 1880), de Ioan Andreescu, ulei pe pânză pe spatele căruia este scris „Original Andreescu. G. Petrașcu” și „Original de I. Andreescu. Pânză excepțională. I. Țuculescu”. Tabloul a fost estimat la 30.000 – 50.000 de euro.

Cele 170 de loturi incluse în licitația de vară sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță între 4 și 17 iunie și vor fi licitate în 18 iunie.

Fotografie principală: „Pădure la Barbizon”, de Ioan Andreescu; credit foto: Artmark