Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  O colecţie de opere antice confiscate în SUA se află în depozitele procurorului din New York; New York Times prezintă câteva dintre acestea
helmet,of,ancient,warriors,in,sand.,roman,legionar's,helmet,with

O colecţie de opere antice confiscate în SUA se află în depozitele procurorului din New York; New York Times prezintă câteva dintre acestea

Depozitele  care ţin de procurorul statului New York conţin arme albe, saci cu substanţe interzise, saci cu bancnote, dar şi 2.281 de opere de artă a căror valoare nu este estimată exact şi al căror loc este, cel mai probabil, în muzee, arată jurnaliştii de la New York Times, care au avut acces să vadă câteva dintre obiectele preţioase confiscate.

Pentru aceste obiecte întreţinerea, până în momentul restituririi, este un job în sine.

Printre opere, spun jurnaliştii de la cotidianul american, se numără un idol de bronz din India evaluat la 2 milioane de dolari şi o vază italiană creată cu 300 de ani înainte de Hristos.

“Am învăţat să împachetăm obiectele  bine”, mărturiseşte procurorul-adjunct Matthew Bogdanos, lider al unei echipe de 14 persoane care se ocupă de confiscarea unor asemenea opere de artă. “Una e să împachetezi o statuie de bronz şi alta să împachetezi o vază de 2.500 de ani care e deja crăpată. Este foarte stresant. Ne uităm unii la alţii şi spunem că avem nevoie de mai multă folie şi de mai multe pături”, a afirmat el, cu umor, pentru NYT.

Divizia condusă de Bogdanos, care se ocupă de traficul de antichităţi, a fost creată în 2017, cu aprobarea procurorului din New York. De atunci, a confiscat 3.604 de obiecte ilegale care aveau valori estimate împreună la 204 milioane de dolari. Dintre acestea, 1.323 de obiecte au fost returnate în ţările de origine, precum Mexic, Afganistan şi Tibet.

Printre operele de artă aflate în depozit se numără lucrarea numită “Cap de fecioară”, o teracotă etruscă din secolul IV înainte de Hristos. Este posibil ca respectiva lucrare să o ilustreze pe zeiţa Persefona şi este dovadă a măiestriei artistice din acea perioadă.

Obiectul a fost confiscat de la o galerie din metropola americană şi are o valoare estimată la peste 100.000 de dolari. Opera a fost luată în custodie de autorităţi anul acesta, iar investigatorii spun că proprietarul ar fi un traficant de antichităţi italian. Antichitatea ar fi fost luată din situl original de lângă Roma şi ce o face unică este că are amprentele celui care a creat-o, rămase înainte de finisarea prin ardere.