Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O controversată sculptură a lui Henry Moore ar putea stabili un record la licitație
reclining figure festival, henry moore, sculptura, sothebys, curatorial.ro

O controversată sculptură a lui Henry Moore ar putea stabili un record la licitație

O sculptură a lui Henry Moore care, expusă în anii ’50 la Festival of Britain, a stârnit păreri contradictorii, va fi scoasă la licitație și este așteptat să stabilească un record.

A fost etichetată drept „o monstruozitate”, o lucrare de artă care ar fi trebuit îngropată, nu expusă, și, în același timp, ca o operă de geniu, iar Henry Moore (1898 – 1986) considera că era una dintre cele mai reușite lucrări ale lui.

Acum, o ediție a sculpturii „Reclining Figure: Festival” va fi licitată la Sotheby’s New York în luna noiembrie. Ea ar putea deveni sculptura creată de un artist britanic vândută cel mai scump la o licitație.

A fost estimată la 30 de milioane – 40 de milioane de dolari (27,2 milioane de lire sterline – 36,2 milioane de lire sterline), cea mai mare valoare acordată unei lucrări Moore, dar și unei lucrări de sculptură a unui artist britanic. Recordul este deținut în prezent de o altă ediție „Reclining Figure”, care a fost vândută pentru 24,7 milioane de lire sterline în 2016, după ce fusese estimată la 15 milioane – 20 de milioane de lire sterline, potrivit The Guardian.

Reclining Figure: Festival

Lucrarea în bronz a fost expusă prima dată la Festival of Britain în 1951. Mulți au adorat-o, unii au urât-o, iar alții au fost amuzați de ea. Ulterior a fost împrumutată orașului Leeds, unde a stârnit o reală controversă, și în 1953 a fost vandalizată cu vopsea albastră.

reclining figure festival, henry moore, sculptura 1, sothebys, curatorial.ro

Moore, la acea vreme unul dintre cei mai apreciați sculptori din lume, a fost contractat de Arts Council să creeze o lucrare pentru Festival of Britain din Londra. Unii au văzut-o ca reprezentare a rezilienței britanicilor după cel de-Al Doilea Război Mondial, alții au fost șocați. Pictorul Alfred Munnings, fost președinte al Royal Academy, a numit-o „monstruozitate”.

Henry Moore nu a dorit să se implice în dispută. „Reclining Figure” a fost înlăturată din expoziție în 1956 și împrumutată Scottish National Gallery of Modern Art din Edinburgh în 1961, intrând în colecția instituției, în 1969. Se află încă acolo. Mulajul original al „Reclining Figure” se află în colecția Tate, iar altele în diverse colecții, printre care Musée National d’Art Moderne din Paris.

Sotheby’s vinde singura ediție dintre cele șapte care a fost păstrată în familia Moore. A fost vândută privat în anii 1970 și, pe 14 noiembrie 2022, va fi prima dată când va fi scoasă la licitație.

Credit foto: Sotheby’s