Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O copie a unui celebru Poussin, considerat pierdut de Stat, găsită după 170 de ani
poussin copie

O copie a unui celebru Poussin, considerat pierdut de Stat, găsită după 170 de ani

O copie a unei picturi celebre a lui Nicolas Poussin tocmai a fost descoperită în capela romanică de la Chambriac, în departamentul Loire. Grație unei solicitări din partea guvernului francez, istoria picturii a fost redescoperită.

La vedere, dar uitat în această mică capelă timp de peste 60 de ani, acest tablou face parte din istoria Franței. Nimeni de aici nu și-a amintit de el. Această pânză, odată uitată, este o copie a unui tablou celebru al lui Nicolas Poussin, „Adormirea Fecioarei”.

Expusă în capela Chambriac din Usson en Forez din 1960, nimeni nu-i bănuia originea. Nici măcar îngrijitorul capelei nu și-a imaginat vreodată că are în grijă o comoară națională: „Am văzut-o dintotdeauna aici. Nu aveam nicio idee că are vreo valoare. Acum vom lua mai multe măsuri de precauție”, mărturisește Paul Cerisier.

Valoarea sa este mai degrabă istorică.

Acest tablou datează din 1852. Realizat de pictorul Auguste Piot, este o copie, de patru ori mai mare, a celebrului tablou al lui Nicolas Poussin expus în prezent în aripa Sully a Muzeului Luvru din Paris. A fost comandată de preotul paroh din acea vreme pentru a decora biserica satului. Comanda a fost plătită de stat, așa cum se obișnuia în secolul al XIX-lea. Din punct de vedere istoric, până în 1871, guvernele Restaurației și celui de-al Doilea Imperiu au fost susținători generoși ai artelor. În această perioadă, comisiile pentru decorarea bisericilor s-au înmulțit.

Mai târziu cu 172 de ani, chiar Statul este cel care căuta informații despre pictura sa. Primarul din Usson-en-Forez, Hervé Béal, a primit recent o scrisoare de la Centre national des arts plastiques, care îi cere să investigheze: „În 1852, nu aveau cum să expună tabloul, așa că ne-au trimis o copie de la Luvru, dar nu aveau nici dimensiunea, nici calitatea tabloului”, explică el.

Lucrarea va fi catalogată în Colecțiile naționale. În ceea ce privește comuna Loire, autoritățile sunt încântate și mândre să vadă acest tablou adăugat la colecția locală, care include deja o Fecioară romanică din secolul al XII-lea.