Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O expoziție despre procesul creativ din spatele filmului „Pinocchio” al lui Guillermo del Toro, la MoMA
moma del toro pinocchio

O expoziție despre procesul creativ din spatele filmului „Pinocchio” al lui Guillermo del Toro, la MoMA

Muzeul de Artă Modernă din New York prezintă „Guillermo del Toro: Crafting Pinocchio”, o expoziție dedicată meșteșugului și procesului de creație din spatele primului film de animație stop-cadru al celebrului cineast.

Guillermo del Toro, recompensat cu două premii Oscar pentru „The Shape of Water”, şi legendarul Mark Gustafson, maestru premiat al tehnicii stop-cadru, au reinventat povestea clasică despre celebra marionetă de lemn, semnată de Carlo Collodi. Este vorba despre un tur de forţă fantastic, în care Pinocchio porneşte într-o aventură prin diverse lumi şi care dezvăluie puterea dătătoare de viaţă a dragostei.

„Guillermo del Toro: Crafting Pinocchio” invită vizitatorii să exploreze meșteșugul filmelor de animație stop-motion, de la proiect până la procesul de producție care a durat mai mulți ani, printr-o prezentare a cinci seturi de lucru complete și patru decoruri mari, alături de păpuși și marionete, machete, matrițe, desene, materiale, videoclipuri și test de mișcare, teste digitale de culoare, fotografii de arhivă și recuzită din film.

Sunt de asemenea expuse fotografii cu cei 375 de membri ai echipei care au lucrat sub îndrumarea lui Guillermo del Toro pentru a da viață poveștii clasice reimaginate.

guillermo del toro's pinocchio pinocchio. cr: netflix © 2022

La etajul al doilea al expoziției, vizitatorii vor vedea cea mai mare marionetă Pinocchio, care măsoară aproximativ 172 cm. „Oversized Pinocchio” a fost folosită pentru a filma prim-planuri ale personajelor Pinocchio și Cricket.

Expoziția se încheie cu o instalație imersivă care reunește videoclipuri și postere din filmografia lui Del Toro, inclusiv lucrări precum „The Devil’s Backbone” (2001), „Pan’s Labyrinth” (2006), „Pacific Rim” (2013), „The Shape of Water” (2017) și „Nightmare Alley” (2021).

Del Toro, un regizor cu viziune distinctă

Guillermo del Toro este un regizor de mituri și basme, a cărui estetică eclectică se bazează pe ocult și gotic. Un povestitor care a experimentat o gamă largă de genuri, de la filme de acțiune, SF și cu supereroi, până la thrillere și filme de artă. Del Toro este un regizor cu viziune aparte.

guillermo del toro's pinocchio

Folosind imagini fantastice și teme dark, el explorează relația complexă dintre tați și fii, moarte și doliu și frumusețea monștrilor. Filmele sale extravagante, generoase și exuberante emoționează și îngrozesc în același timp.

Filmul „Guillermo del Toro’s Pinocchio”, disponibil pe platforma Netflix, a primit recent trei nominalizări la Globurile de Aur 2023 – cel mai bun lungmetraj animat, cea mai bună coloană sonoră originală și cel mai bun cântec original.

„Crafting Pinocchio” va fi deschisă la MoMA până pe 15 aprilie 2023.

Credit foto: Netflix