O instalație de anvergură a artistului Hélio Oiticica, montată în New York după jumătate de secol
„Subterranean Tropicália Projects: PN15 Penetrable”, instalație de anvergură a artistului brazilian Hélio Oiticica, va fi montată într-un parc din New York după jumătate de secol de când a fost realizată.
Oiticica a ajuns la New York în 1970, când, în țara natală, era deja considerat principalul exponent al avangardei. La acea vreme, el visa să poată crea o instalație publică de mari dimensiuni pentru orașul american. Lucrarea urma să pună sub semnul întrebării ce este arta prin crearea unui spațiu care putea angaja activ publicul.
Artistul, care a murit în 1980, la vârsta de 42 de ani, nu a putut vreodată să o realizeze. „Subterranean Tropicália Projects” (1971) a avut de înfruntat birocrația stufoasă, iar Oiticica nu a avut sorți de izbândă. El a creat versiuni mai mici ale structurii originale, în speranța că, astfel, ar putea să își îndeplinească visul.
În cei 40 de ani de la moartea lui, scrie artnews.com, proiectul devenit legendar a fost inclus în retrospective ale carierei artistului care au ajuns, în 2016 – 2017, la Carnegie Museum of Art din Pittsburgh, Art Institute of Chicago și la Whitney Museum din New York.
Prima mare creație a lui Hélio Oiticica montată în aer liber în Statele Unite
După 51 de ani de la concepere, ea va fi instalată în Socrates Sculpture Park din Queens, New York.
Instalația va fi expusă aici între 14 mai și 14 august, iar vizitatorii vor putea să pătrundă în ea în zilele de weekend.
Aceasta este prima mare creație a lui Hélio Oiticica montată în aer liber în Statele Unite. Proiectul este realizat de Americas Society, fondată de David Rockefeller în 1965, Projeto Hélio Oiticica, fundație înființată de cei doi frați ai artistului după moartea lui, și Lisson Gallery, care reprezintă opera lui Oiticica.
Oiticica a lăsat instrucțiuni și note alături de machete detaliate ale instalației. Lucrarea va fi realizată în baza acestora.
Fotografie: macheta „Subterranean Tropicália Projects: PN15 Penetrable”; Credit foto: Miguel Rio Branco, © Cesar și Claudio Oiticica