O lecție vizuală de istorie cu Dan Perjovschi – FOTO
Artistul vizual Dan Perjovschi a realizat în Sala de Consiliu a Facultăţii de Istorie mai multe desene în care, prin jocuri de litere și trăsături deja consacrate, a abordat conflictele lumii contemporane. Istoria, mediul, războiul, pandemia, dar și libertatea, frica, patriotismul se regăsesc în mesajele negru pe alb.
„ISTORI E ŞI NU E”, „De ce sunt cimitirele eroilor simetrice?”, „De la Virus la Virusia”, „După războiul rece încălzirea globală”, „RaZputin” sau „Roll up History WW I, WW II, WWW”, „Liberte” sunt câteva dintre mesajele lui Dan Perjovschi despre conflictele şi dramele mai multor lumi pe care le-a desenat în cadrul proiectului „Spraying History”, care a început în 2020 şi îşi propunea realizarea a două murale de mari dimensiuni pe pereții Facultății de Istorie.
Așa au apărut două fresce care au dinamizat spațiul interior al instituţiei din Bucureşti. Prima, între parter și etajul 1, a fost realizată de Pisica Pătrată. Cea de-a doua, între etajele 1 și 2, este lucrarea grupului de artiste ELAN.
Ambele fresce înfățișează momente din două evenimente marcante ale istoriei recente a României: Revoluția din 1989 și Mineriada din 13-15 iunie 1990.
O experiență vizuală
Dan Perjovschi a creat o experiență vizuală punând privitorul pe gânduri, provocându-l. În același timp e satiric, are umor, e critic.
Dan Perjovschi este grafician, autor de performance, apologet critic şi satiric al artei politice. Lucrările sale au putut fi văzute pe pereţii şi tavanele de la MoMA, New York (2007), Tate Modern, Londra (2006), Muzeul Ludwig din Köln (2005). La Bienala de la Veneţia din 2007, desenele lui Perjovschi puteau fi luate pe haine de vizitatorii pavilionului Arsenale, de pe pereţii coridorului de acces.
A primit premiul George Maciunas în 2004 şi premiul Rosa Schapire – Kunsthalle Hamburg în 2016.
Dintre participările artistului la proiecte din spaţiul austriac se numără: expoziţia Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016 în cadrul Vienna Biennale 2015 (MAK – Muzeul de Artă Aplicată din Viena), expoziţia Drawing Now (Muzeul Albertina, Viena, 2015), performance Black Belt Drawing (Atelier Archives to come – festivalul SCORES, Tanzquartier Wien, 2016), Visual Wit and Social Critique. Satire from Goya to Grosz. With an installation by Dan Perjovschi, Museum der Moderne Salzburg, 2016).
În 2019, performance-ul live „Perjovschi” din cadrul Europalia, în Belgia, a durat o săptămână. Desenele sale au putut fi admirate pe ferestrele de la Biblioteca Muntpunt din Bruxelles.
În 2020, la Noaptea Galeriilor de Artă, Perjovschi a oferit desene gratis vizitatorilor. Zidul pe care a desenat Dan Perjovschi la Sibiu este una dintre atracţiile oraşului.
Credit foto: curatorial.ro