Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou de Richter, cea mai bună adjudecare la Phillips New York
gerhard richter

Un tablou de Richter, cea mai bună adjudecare la Phillips New York

O vânzare Phillips de artă contemporană și din secolul al XX-lea, desfășurată în două părți la New York, a avut un început bun însă multe loturi nu au reușit să impresioneze. Cele 56 de loturi au generat un preț total de adjudecare de 128 de milioane de dolari, sau 154,6 milioane de dolari cu taxe, fiind cu puțin sub estimarea inițială de 130 de milioane de dolari, estimarea minimă a casei înainte de vânzare.

Patru loturi au fost retrase, iar 39 de loturi au fost susținute de garanții financiare, inclusiv toate cele 30 de lucrări trimise de Fundația Colecția Triton.

Douăzeci de loturi au fost adjudecate cu prețuri sub estimările lor minime, majoritatea în prima jumătate a vânzării. Printre acestea s-au numărat lucrări de Alexander Calder, Edgar Degas, Joan Mitchell și Paul Gauguin, precum și o pictură de Pablo Picasso cu o estimare înainte de vânzare de 15 milioane de dolari până la 20 de milioane de dolari.

Lucrarea „Untitled” a lui Mitchell, din 1953, a avut o estimare stabilită între 8 şi 12 milioane de dolari; având în vedere că recordul de licitație al lui Mitchell tocmai a fost restabilit săptămâna aceasta la Christie’s, unde o pictură a sa a fost vândută cu 29,2 milioane de dolari. Dar prețul de adjudecare pentru această lucrare a fost de numai 6,5 milioane de dolari, sau puțin sub 7,9 milioane de dolari cu taxe.

„Concetto spaziale, Attese”, de Lucio Fontana, de asemenea, nu a reușit să își atingă estimarea de dinaintea vânzării. Estimat să aducă între 1,5 și 2 milioane de dolari, a fost vândut la un preț de 1,2 milioane de dolari sau 1,5 milioane de dolari cu taxe.

Richter, performerul serii

Rezultatele obținute de Mitchell și Fontana nu au fost excepții rare. Niciunul dintre primele 20 de rezultate din această sesiune nu a generat prețuri de adjudecare care să depășească estimările lor ridicate. Printre acestea s-a numărat și cel mai bun performer al serii: pictura în două părți „Abstraktes Bild (636)” a lui Gerhard Richter, din 1987. Cu o estimare înainte de vânzare „în jur de 30 de milioane de dolari”, s-a vândut cu 34,8 milioane de dolari cu taxe. Cu toate acestea, suma a fost suficient de mare pentru a fi unul dintre primele cinci prețuri pentru artist.

„Mare = Ballerina” (1913-14) a pictorului italian Gino Deverini a avut o estimare de 80.000 – 120.000 de dolari. După 4 minute și 46 de secunde de licitație, a fost adjudecat cu un preț de 350.000 de dolari, de aproape trei ori mai mare decât estimarea sa, sau 444.500 de dolari cu taxe. (Oricât de impresionant ar fi rezultatul, acesta este cu mult sub recordul de licitație al lui Severini, de 29,6 milioane de dolari).

O pictură a lui Jadé Fadojutimi, „Quirk my mannerism”, din 2021, a stabilit un nou record pentru tânărul artist stabilit la Londra, care a participat la Bienala de la Veneția de anul trecut. După mai mult de cinci minute de licitație, lotul s-a încheiat cu un preț de 1,55 milioane de dolari, sau 1,94 milioane de dolari cu taxe, spulberând estimarea de 600.000 – 800.000 de dolari.

Vânzarea de la Phillips a urmat rezultatelor modeste de la Sotheby’s, care a generat 224 de milioane de dolari, precum și vânzarea de săptămâna trecută de 31 de lucrări din colecția Emily Fisher Landau, care a adus 406 milioane de dolari și o vânzare de 640 de milioane de dolari de artă din secolul XX la Christie’s, care a stabilit mai multe recorduri pentru artiști.

Foto credit: „Abstraktes Bild (636)”, Gerhard Richter, Phillips