Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O lucrare apărută în Glasgow „care nu este a lui Banksy”, îndepărtată la deschiderea expoziției de la GoMA a artistului
goma

O lucrare apărută în Glasgow „care nu este a lui Banksy”, îndepărtată la deschiderea expoziției de la GoMA a artistului

Zidul de pe aleea din apropierea Galeriei de Artă Modernă din Glasgow a revenit la culoarea iniţială, după ce reprezentanţii Consiliului local au eliminat desenul cu un șobolan cu pălărie de jucător de popice.

Vopseaua proaspătă a acoperit un șablon cu o rozătoare care ar fi familiar oricărui fan al lui Banksy. Graffitul apăruse cu o zi înainte, șobolanul purtând o pălărie unionistă în timp ce bătea într-o tobă pe care erau inscripționate cuvintele „God save the King” (Dumnezeu să-l salveze pe rege).

cut and run

Prima expoziție personală a lui Banksy din ultimii 14 ani, „Cut and Run”, tocmai s-a deschis la Galeria de Artă Modernă (GoMA) din apropiere, iar biletele s-au vândut rapid.

Dar lucrarea de pe zidul din apropiere era autentică sau un fals? În timp ce locuitorii din Glasgow îi dezbăteau proveniența, contul de Instagram pentru „Cut and Run” a distribuit imaginea cu întrebarea „da sau nu?”. Ulterior, reprezentanţii expoziției au insistat că nici aceasta, nici ceilalți șobolani care au apărut și apoi au dispărut prin centrul orașului nu erau de Banksy.

Ziduri pentru arta stradală, asigurate de Consiliul local

În ultimii ani, Glasgow s-a bucurat de o renaștere a artei stradale, cu festivalul anual Yardworks, unul dintre cele mai mari proiecte de artă publică și trasee turistice din Europa, care cuprinde popularele picturi murale din centrul orașului. Consiliul municipal analizează opțiunile pentru a crea ziduri legale unde tinerii își pot dezvolta lucrările fără teama de a fi arestați.

Dar în ceea ce privește șobolanul cu tobele, consiliul a fost de neclintit. Un purtător de cuvânt a declarat: „Imaginea a fost îndepărtată. Am înțeles că nu este opera lui Banksy. Oricine dorește să fie sigur că vede un adevărat Banksy ar trebui să se îndrepte spre expoziția de la GoMA”.

Expoziția este deschisă până la ora 23.00 în timpul săptămânii și până la ora 5.00 dimineața în weekend.

„Locuitorii din Glasgow iubesc arta stradală”, a explicat Suzanne Farrer, om de știință, care locuiește în oraș. „Și îl iubesc pe Banksy: ceea ce reprezintă el, și faptul că e secret”.

„Atmosfera de carnaval, cu cozi non-stop și stencil-uri, care a fost prezentă la expoziţiile anterioare ale lui Banksy, se instalează acum în Glasgow și era poate inevitabil ca imitatorii să nu o încerce”, a declarat profesorul Paul Gough, prorectorul Universității de Arte din Bournemouth, care a scris pe larg despre Banksy și arta stradală. „El pur și simplu lasă să se întâmple, iar oamenii vor să ia parte la acest spectacol”.

Banksy, care nu și-a dezvăluit niciodată adevărata identitate, a explicat că a ales acest loc de desfășurare din cauza proximității față de „opera sa de artă preferată din Marea Britanie”: statuia Ducelui de Wellington aflată chiar în fața GoMA, căruia trecătorii îi aşează pe cap în continuu un con de trafic, în ciuda eforturilor poliției și ale Consiliului de a opri acest fenomen.

Vara este perioada în care capitala Scoției acaparează de obicei lumina reflectoarelor culturale. Dar, în ciuda atracției festivalurilor de la Edinburgh, Glasgow atrage acum atenția internațională – cu o expoziţie care reflectă farmecul galant al orașului şi politica anti-sistem.

Expoziţia este deschisă până la 28 august.