Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O lucrare de Andy Warhol, țintă a activiștilor de mediu din Australia
canberra,,australia, ,june,11,,2017:,national,gallery,of,australia

O lucrare de Andy Warhol, țintă a activiștilor de mediu din Australia

O lucrare de Andy Warhol expusă la National Gallery of Australia din Canberra a fost ținta activiștilor de mediu.

Pe 9 noiembrie, protestatari din gruparea Stop Fossil Fuel Subsidies au mâzgălit și și-au lipit palmele de lucrarea „Campbell’s Soup I” (1968) a lui Andy Warhol. După o primă analiză, a rezultat că aceasta nu a fost deteriorată, fiind acoperită cu un geam.

Acesta este cel mai recent incident de gen raportat după ce mai multe proteste au avut loc, anul acesta, în galerii și muzee din vestul Europei.

Protest față de consumerism

Organizația Stop Fossil Fuel Subsidies a publicat online o înregistrare video în care două femei pot fi văzute aplicând culoare albastră peste cinci dintre cele zece printuri ale lui Warhol care formează lucrarea, apoi și-au lipit palmele de ea.

protest australia, warhol, curatorial

„Trecem printr-o urgență climatică”, a strigat una dintre ele. Gruparea a precizat că membrii ei au subliniat pericolele capitalismului lipindu-se de lucrarea care descrie „consumerismul care a luat-o razna”.

Pe Twitter, organizația a scris: „În timp ce australienii mor de foame, guvernul plătește 22.000 de dolari pe minut pentru a subvenționa combustibilii fosili”.

Protestul s-a încheiat rapid, femeile fiind escortate în afara clădirii.

Într-un comunicat, galeria a transmis că protestul a avut loc după acțiuni similare în Australia și străinătate. Instituția a spus că nu vrea să promoveze aceste acțiuni și că nu va face alte comentarii. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că ofițerii au fost chemați la locul faptei, însă nu au fost efectuate arestări până în prezent.