Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O nouă lucrare în Galeria Mercy din Timișoara 
belu simion făinaru, expo

O nouă lucrare în Galeria Mercy din Timișoara 

Muzeul Național de Artă Timișoara va expune o nouă lucrare în Galeria Mercy, începând cu 17 noiembrie, în cadrul proiectului MNarT Open View.

„Presentation of the Bride/ Prezentarea miresei”, de Belu Simion Făinaru, va fi puntea dintre spațiul exterior și interiorul expoziției organizate de artist în perioada următoare.

Moștenirea culturală, în opera lui Belu Simion Făinaru

Artistul s-a folosit întotdeauna de moștenirea culturală și simbolismul religiei mozaice, ce reprezintă o vastă sursă de inspirație pentru el. Belu Simion Făinaru caută să materializeze anumite noțiuni transcendentale precum „Lumina” și „Identitatea” transpunându-le în spațiul lumii fizice.

Un alt aspect foarte important al creației artistului este examinarea unor probleme sociale și explorarea relației dintre artă și membrii marginalizați ai societății.

„Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” este un obiect care duce cu gândul la o rochie de mireasă albă, animată din interior de lumina pasiunii divine. Această lumină radiază dorință și extaz, tatonând relația dintre senzualitate și divinitate, întruchipată de „Mireasa lui Dumnezeu”.

Muzeograful Alexandru Babușceac remarcă: „Asemenea obiectului ready-made plasat într-un spațiu baroc, tematica lucrării este un ecou al uneia dintre capodoperele contra-reformei, și anume «Extazul Sfintei Tereza» realizată de geniul Gian Lorenzo Bernini, care celebrează uniunea dintre pasiune și dimensiunea spirituală”.

Obiectul a fost împrumutat muzeului de Mihai Pop. Curatoare este Ileana Pintilie-Teleagă.