Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
O operă de Rodin care a fost monument funerar timp de un secol va fi scoasă la licitaţie, în SUA

O operă de Rodin care a fost monument funerar timp de un secol va fi scoasă la licitaţie, în SUA

Respectiva licitaţie va fi organizată de casa Freeman’s, pe 22 februarie, în Philadelphia, arată New York Times.

Statuia în bronz care ilustrează o mamă ţinând în braţe fiica muribundă era plasată într-un cimitir din Middleburg, Virginia. Mama ilustrată de Auguste Rodin era Elizabeth Musgrave Croswell Merrill, cunoscută pentru acţiunile sale filantropice şi de mecenat. Descendenţii acesteia au scos sculptura din cimitir, motivând că nu doresc ca aceasta să fie furată.

Deşi acest demers nu este interzis, mai mulţi specialiştii în opera lui Rodin îl clasifică drept neobişnuit şi subliniază că scupturi de asemenea valoare au fost expuse şi nu vândute în lictaţie.

Raphaël Chatroux, specialist al casei de licitaţii Freeman’s, a spus că preţul estimat pentru operă este între 250.000 şii 400.000 de dolari. De asemenea, a adăugat că recent mai multe sculpturi funerare de valoare au fost scoase de cimitire, pentru a fi depozitate în siguranţă.

Mama ilustrată în această sculptură, Elizabeth Merrill, a murit în 1928, la vârsta de 74 de ani

A fost moştenitoarea mai multor bunuri din familie şi a supravieţuit unor rude care au murit la vârste tragic de fragede. În 1887 a născut-o pe Sally, la câteva săptămâni după ce a rămas văduvă. În 1904, Sally a murit, cel mai probabil din cauza diabetului de care suferea. Elizabeth şi al doilea soţ al său, Thomas Merrill, au comisionat, în memoria tinerei, opera funerară realizată de Rodin. Respectiva sculptură a avut mai multe denumiri, inclusiv “Mamă şi fiica muribundă”  şi a rămas neterminată, deoarece Rodin a murit în 1917.

Familia a aranjat ca respectiva statuie să fie turnată în bronz în dublu exemplar: un exemplar a fost montat la cimitir, iar altul, păstrat în casă. Versiunea originală în marmură se află la Muzeul Rodin din Paris.

Jérôme Le Blay, expert în opera lui Rodin, a spus că nu este de acord cu decizia familiei, dar demersul nu poate fi oprit. Totodată, a subliniat că în Europa lucrările funerare semnate de Rodin sunt protejate ca bun public. De asemenea, potrivit experţilor, nu există altă sculptură funerară creată de Rodin în Statele Unite ale Americii.

Credit foto: National Gallery of Art via The New York Times