O pânză de 7 metri a lui David Hockney, care nu a fost expusă de 30 de ani, vedeta unei expoziții la Art Gallery of Ontario
Lucrarea „Santa Monica Boulevard”, creată de David Hockney în 1978-80, care s-a aflat la Fundația Hockney de aproape 30 de ani și nu a fost văzută niciodată în America de Nord, a devenit vedeta unei expoziții la Art Gallery of Ontario (AGO). Pânza a fost expusă public o singură dată, în 1994, în Japonia.
Lucrarea face parte din expoziția tematică „I Am Here: Home Movies and Everyday Masterpieces”, deschisă până la 14 august.
„Santa Monica Boulevard” este greu de trecut cu vederea. Are 7,3 metri lungime.
Una dintre cele mai mari lucrări Hockney pe o bucată de pânză
Un purtător de cuvânt al Fundației Hockney a recunoscut că este una dintre cele mai mari lucrări ale sale pe o singură bucată de pânză și surprinde scena în detaliu. „Este aproape efectul conducerii pe stradă”, a spus ea. Sau, după cum preciza Hockney: „Arhitectura este făcută pentru a fi văzută atunci când te miști rapid”.
„Fiind ascunsă atât de mult timp, pare foarte proaspătă. „Starea este fantastică – a fost o încântare să o derulez”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Culorile sunt atât de vibrante”. Hockney folosea la acea vreme un nou tip de vopsea acrilică.
Pare o reflectare a tensiunii experimentale a artistului. „Pare sfârșitul a ceva, apoi a trecut la altceva”, a sugerat purtătorul de cuvânt. „El deschidea un teren nou. Poate că atunci era mai puțin interesat de el. El continuă să depășească granițele”.
Expoziția se va deschide cu filmul lui Werner Herzog „Cave of Forgotten Dreams” (2010), ducând publicul către vremuri mult mai îndepărtate. Sunt expuse lucrări de Jan Steen și Pieter Brueghel cel Tânăr. Pictura acestuia din urmă, „Yhe Peasants’Wedding” (sec. XVI-XVII), este o încântare, potrivit The Art Newspaper.
Lucrări de artă de Patti Smith, Annie Pootoogook, Arthur Jafa
Cu filme de familie pierdute și găsite în Arhivele Prelinger, alături de lucrări de artă celebre ale unor personalități precum David Hockney, Patti Smith, Claes Oldenburg, Annie Pootoogook, Arthur Jafa și Mary Pratt, precum și instantanee, albume foto, scrisori, liste de cumpărături și rețelele sociale, „I Am Here” reunește o gamă largă de înregistrări personale din diferite perioade și locații pentru a explora impulsul uman comun de a documenta viața așa cum se întâmplă.
Scena din New York este bine reprezentată, incluzând aproape o duzină de pânze și desene de Jean-Michel Basquiat, printre care „T.V. Dinner” și „American Chinese Food” (ambele din 1986). Mentorul său, Andy Warhol, este de asemenea prezent. „Time Capsule-2” (în jurul anului 1968) include o notă a editorului său care face referire la „Galeria Castrelli”, o carte de benzi desenate „Fantastic Four” și un poster pentru un spectacol Jean Dubuffet la Pace Gallery.
Vedete de alt tip, Barack și Michelle Obama, sunt de asemenea în expoziție. Portretele lor, de Kehinde Wiley și Amy Sherald, prezentate la National Portrait Gallery din Washington, în 2018, au fost într-un turneu național, inclusiv o oprire la Institutul de Artă din Chicago, care oferă fundalul unei colecții de 58 de selfie-uri, afișate pe un iPad. Instalarea este însoțită de o listă a fotografilor.
„I Am Here: Home Movies and Everyday Masterpieces” este deschisă până pe 14 august, la Art Gallery of Ontario, în Toronto.
Credit foto: Art Gallery of Ontario