Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură a lui John Lavery, expusă public pentru prima dată în 100 de ani
john lavery, portrait of a lady in grey and black, fine art society

O pictură a lui John Lavery, expusă public pentru prima dată în 100 de ani

Un portret pictat de Sir John Lavery care nu a mai fost văzut în public de mai bine de 100 de ani va fi expus în această vară la Fine Art Society. „Portrait of a Lady in Grey and Black” nu a mai fost expus de când a fost cumpărat de bunicul actualului proprietar, Nicol Paton Brown, un susținnător al artistului, în 1914.

Portretul din 1901 este un studiu în griuri și nuanțe de negru. Tânăra femeie reprezentată a fost identificată drept Miss May Robbins de către scriitorul Walter Shaw Sparrow. Vestimentația ei „exprimă un curaj subtil, iar buzele ei îndrăznețe îi punctează rafinamentul”, potrivit galeriei, citează The Guardian.

Născut la Belfast, John Lavery a fost ucenicul unui pictor-fotograf din Glasgow și a urmat cursurile Școlii de Artă din Glasgow. În 1879, a expus ca artist independent și a devenit portretist de societate și pictor oficial al curții regale.

Mackintosh, Traquair și The Glasgow Boys, în expoziție

Tabloul lui Lavery face parte din expoziția „History of the New”, care cuprinde 40 de picturi rar văzute și piese de artă decorativă, design și mobilier realizate de artiști britanici și scoțieni din secolele XIX și XX. Expoziția va avea loc la galeriile Fine Art Society din Londra și Edinburgh, în iunie și iulie.

O lucrare remarcabilă este o acuarelă a lui Charles Rennie Mackintosh, intitulată „Palada, Pyrénées-Orientales”, care intră pe piață pentru prima dată după ce a fost cumpărată de la expoziția memorială a artistului din 1933.

Printre lucrările expuse se află un obiect devoțional emailat de Phoebe Traquair, prima femeie membră a Academiei Regale Scoțiene, două peisaje de mari dimensiuni de William McTaggart, o pictură în ulei de John Byrne și mobilier de Daniel Cottier, al cărui stil a ajuns să definească Mișcarea Estetică.

The Glasgow Boys – grup de tineri artiști radicali care au marcat începuturile modernismului în pictura scoțiană – e bine reprezentat. Alături de Lavery, aici sunt expuse și lucrări de Arthur Melville, Joseph Crawhall și George Henry.

Unul dintre cei mai vechi dealeri de artă din Marea Britanie, Fine Art Society are o reputație consolidată pentru expertiza sa în arta și designul britanic din secolele XIX și XX și în arta scoțiană din secolul al XVII-lea până în prezent.