Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură a lui Keith Haring, „finalizată” cu ajutorul AI generează reacții adverse: „O profanare”
keith haring

O pictură a lui Keith Haring, „finalizată” cu ajutorul AI generează reacții adverse: „O profanare”

Tabloul „Unfinished Painting” (1989) al lui Keith Haring este în mod deliberat neterminat. Pânza a fost umplută în colțul din stânga sus de către artistul pop cu elemente figurative, iar restul a fost lăsat gol pentru a reprezenta vidul lăsat de epidemia HIV, care a curmat milioane de vieți în întreaga lume. Haring însuși a murit din cauza complicațiilor legate de SIDA la câteva luni după ce a finalizat lucrarea.

Dar ceea ce Haring a lăsat în mod intenționat în alb, un utilizator de pe platforma X s-a gândit acum – în mod nechibzuit – să „completeze” cu ajutorul inteligenței artificiale.

La 31 decembrie 2023, @DonnelVillager, ca răspuns la un tweet al unui alt utilizator despre lucrare, a postat o imagine a picturii neterminate, completată din margine în margine cu ajutorul inteligenței artificiale generative. „Povestea din spatele acestei picturi este atât de tristă!”, au scris ei. „Acum, folosind A.I. putem complete ce nu a putut el termina!”.

„Lipsită de respect”, „dezgustătoare”, o „profanare”

Postarea a stârnit rapid furia comunității X, utilizatorii descriind acțiunea ca fiind „lipsită de respect”, „dezgustătoare” și o „profanare”. Unii au lăudat puterile inteligenței artificiale pentru că „ne-au arătat o lume fără SIDA”, în timp ce alții au considerat tweet-ul o excelentă „momeală” pe o platformă online condusă de Elon Musk, care recent recompensează indignarea cu implicarea.

haring completat

Lucrarea lui Keith Haring finalizată cu ajutorul IA

Pentru a pune gaz pe foc, un alt utilizator, @aodanhill, a folosit ChatGPT pentru a-și „da seama cum s-ar simți Keith” în legătură cu finalizarea picturii sale. Chatbotul IA a transmis un răspuns tipic nebunesc, numind lucrarea generată de A.I. „o dovadă a spiritului de colaborare care alimentează creativitatea și posibilitățile infinite de exprimare artistică”.

Această ultimă controversă survine în condițiile în care IA generativă este tot mai mult cercetată pentru încălcarea drepturilor de autor.

Un proces colectiv în curs de desfășurare împotriva Midjourney, Stability A.I. și DeviantArt susține că aceste companii au preluat cantități mari de materiale fără consimțământul sau permisiunea creatorilor lor, cu care și-au antrenat instrumentele de transformare a textului în imagine. Ca dovadă în acest caz este inclusă o listă masivă de artiști ale căror lucrări au fost preluate; pe ea figurează nume precum Yayoi Kusama, Banksy, Damien Hirst și Keith Haring.

Cel mai relevant este faptul că OpenAI și-a apărat recent activitatea în fața Camerei Lorzilor din Marea Britanie, susținând că „ar fi imposibil să se antreneze modelele de inteligență artificială de vârf de astăzi fără a utiliza materiale protejate prin drepturi de autor”. Compania, care se află în spatele ChatGPT, a adăugat: „Limitarea datelor la cărți și desene din domeniul public create cu mai mult de un secol în urmă ar putea produce un experiment interesant, dar nu ar oferi sisteme de inteligență artificială care să răspundă nevoilor cetățenilor de astăzi”.

Utilizatorul X @peachlybeloved, care a postat prima dată despre pictura neterminată a lui Haring, a declarat pentru Hyperallergic: „Inteligența artificială generativă face rău artiștilor de pretutindeni, furând nu numai din munca noastră preexistentă pentru a-și construi bibliotecile fără consimțământ, ci și locurile noastre de muncă, și nici măcar nu o face autentic sau bine”.

Despre tabloul „finalizat”, ea a subliniat că IA abia a putut reda formele umane evocatoare ale lui Haring, producând în schimb simple abstracțiuni. Rezultatul, a adăugat ea, a fost „dezgustător”.

„Nu doar că ‘completarea’ picturii îi anulează total sensul original”, a adăugat ea, „dar scuipă pe zecile de mii de persoane homosexuale care și-au pierdut viața din cauza epidemiei de SIDA în anii ’80 și ’90”.

Foto credit: Keith Haring Foundation