Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură de Francis Bacon, pentru prima dată în licitație, ar putea fi vândută cu 40 de milioane de dolari

O pictură de Francis Bacon, pentru prima dată în licitație, ar putea fi vândută cu 40 de milioane de dolari

O pictură de Francis Bacon ce reprezintă figura unui papă ar putea fi vândută pentru 40 de milioane de dolari, luna viitoare, la casa Phillips, potrivit artnews.com.

„Pope with Owls” (cca. 1958) va debuta la licitație după 35 de ani în care s-a aflat în aceeași colecție.

Pictura înfățișează un papă așezat, cu mâinile întinse în aer, flancat de două bufnițe identice cocoțate pe tron.

„Pope with Owls” va fi scoasă la licitație în cadrul sesiunii dedicate artei secolului XX și contemporane la Phillips, pe 17 noiembrie, cu un preț estimat între 35 și 45 de milioane de dolari.

Bacon a creat lucrarea la sfârșitul anilor 1950, în timpul șederii sale de 14 luni în Maroc.

Tabloul face aluzie la un portret al Papei Inocențiu al X-lea de Diego Velázquez, o imagine la care Bacon face referire în lucrările sale dintre anii 1949 și 1971.

Vânzătorul actual, un colecționar american, a cumpărat opera acum aproape patru decenii de la negustorul elvețian de artă Thomas Amman.

Lucrarea a fost ultima dată expusă în 2006, într-o expoziție dedicată lui Bacon la Galeria Gagosian din New York.

Două alte versiuni cunoscute ale operei lui Bacon „Pope with Owls” se află în colecții de muzeu, una la San Francisco Museum of Modern Art, alta la Bruxelles, la Royal Museums of Fine Arts.

Dacă lucrarea ajunge să fie vândută cu prețul maxim estimat, Pope with Owls” va deveni una dintre cele mai scumpe lucrări vândute vreodată la Phillips, o casă care a vândut lucrări cu sume mai mici în comparație cu competitorii Christie’s și Sotheby’s.

„Men in Her Life” (1962) de Andy Warhol, care a fost vândută penru 63,3 milioane de dolari la New York în 2010, deține recordul actual pentru cea mai scumpă lucrare licitată la Phillips.

Alte lucrări ale lui Bacon au câștigat recent prețuri mari în licitație. În iunie 2020, imediat după ridicarea carantinei în unele părți ale lumii, un triptic Bacon din colecția regretatului colecționar norvegian Hans Rasmus Astrup a fost vândut la Sotheby’s pentru 84,6 milioane de dolari.

Lotul prezent va fi expus în Hong Kong la sfârșitul lunii octombrie, înainte de a se întoarce la New York la Phillips, unde va fi expus publicului înainte de licitație.