Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  O pictură de Holbein ce înfățișează un negustor Tudor a revenit după restaurare la gloria de odinioară
hans holbein the younger, derich born

O pictură de Holbein ce înfățișează un negustor Tudor a revenit după restaurare la gloria de odinioară

Portretul „Derich Born”(1533) de Hans Hobein cel Tânăr, recent conservat, va fi protagonistul expoziției de la Queen’s Gallery despre artistul Renașterii nordice.

Noi analize și lucrări de conservare a portretului realizat în 1533 au dezvăluit că pictorul a făcut mici modificări repetate, conferindu-i de fiecare dată lui Born trăsături și mai sculpturale.

Tabloul, proaspăt conservat după ce a fost restaurat la Muzeul Paul Getty din California, a fost deținut cândva de Charles I și a fost răscumpărat de Charles al II-lea în timp ce încerca să reunească colecția regală risipită sub Oliver Cromwell. Acum va face parte dintr-o expoziție la Queen’s Gallery de la Palatul Buckingham (deschisă până la 14 aprilie 2024), care va urmări activitatea în Anglia a lui Holbein, născut în Germania, și ascensiunea sa pentru a deveni artistul preferat la Curtea Tudorilor.

Portret pe două scânduri de stejar

Portretul a fost realizat pe două scânduri de stejar baltic, cu îmbinătura care trece vertical prin fața lui Born. Cu secole în urmă, secțiunile separate erau lipite, ușor nealiniate, lăsând o crestătură vizibilă care a fost umplută și suprapictată.

Analizele, inclusiv spectroscopia de fluorescență cu raze X, au identificat diferitele straturi și pigmenți pe care Holbein i-a folosit pentru a construi portretul, de la fondul gri, trecând prin straturi subțiri de vopsea pentru fața lui Born și ținuta opulentă (negrul intens era o îmbrăcăminte de lux pentru care se foloseau cei mai scumpi coloranți) și, în cele din urmă, fundalul azurit. Radiografiile au arătat că Holbein a făcut mai multe ajustări la față, umăr și pălărie, conferindu-i lui Born trăsături mai sculpturale.

Nu a supraviețuit niciun desen pregătitor pentru portret, dar acesta va fi prezentat împreună cu 40 dintre cele mai frumoase desene ale lui Holbein din Colecția Regală, inclusiv studii ale lui Henric al VIII-lea, ale copiilor săi, ale viitorilor monarhi Maria și Edward și ale mai multor soții, printre care Anne Boleyn și Jane Seymour.

Born dispare din istorie după ce a tranzacționat un lot de prosoape la Anvers în 1549, dar Heard nu a găsit nicio dovadă că a murit de tânăr.

Holbein, admirat de contemporanii săi 

Hans Holbein a fost unul dintre cei mai talentați artiști ai secolului al XVI-lea.  De la sosirea sa în Anglia în căutarea unui loc de muncă, a ajuns în grațiile regale, fiind ales să picteze portretele lui Henric al VIII-lea, ale familiei sale și ale unor personalități importante, printre care Anne Boleyn și Sir Thomas More. Până la moartea sa, opera lui Holbein era la fel de admirată de contemporanii săi ca și astăzi. Portretele sale au inspirat următoarea generație de artiști în reprezentarea lui Eduard al VI-lea, Mariei I și Elisabetei I.

Această expoziție prezintă una dintre cele mai importante colecții care au supraviețuit din opera sa și include desene, picturi, miniaturi și ilustrații de carte. Celebrând măiestria artistică a lui Holbein, expoziția redă cariera artistului și face o incursiune în viețile celor care i-au comandat portrete, punând publicul față în față cu unele dintre cele mai faimoase persoane din Anglia secolului al XVI-lea.

Expoziția „Holbein la Curtea Tudor”, Galeria Reginei, Palatul Buckingham, Londra, 10 noiembrie 2023-14 aprilie 2024.

Foto credit: Royal Collection Trust