Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O sculptură Brâncuși redescoperită recent, în premieră în România
portretul lui achille balde, constantin brancusi

O sculptură Brâncuși redescoperită recent, în premieră în România

O sculptură de Constantin Brâncuși considerată pierdută și redescoperită recent va fi expusă în premieră în România, la Galeriile Artmark din Palatul Cesianu-Racoviță.

Lucrarea a fost realizată de sculptor în 1905-1906. Este intitulată „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” și este „o operă care nu a fost vreodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”, transmite Artmark. Sculptura a fost adjudecată anul trecut, la o licitație internațională din Paris, de un colecționar român. Prețul a fost de 377.000 de euro, potrivit gazette-drouot.com.

Evenimentul de dezvelire și prima întâlnire cu publicul din București a acestei lucrări va avea loc în 17 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță, de la ora 16:00, în prezența Doinei Lemny, istoric de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre cei mai cunoscuți exegeți ai creației lui.

Doina Lemny va susține, cu această ocazie, o conferință în care va detalia aspecte puțin cunoscute din biografia artistului, precum și circumstanțele realizării acestei opere considerate pierdute.

portretul lui achille balde, constantin brancusi, semnatura

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”, verso

„Brâncuși Exclusiv”, la care publicul va avea acces liber, va fi deschisă până în 25 februarie, și va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 – 20:00.

„Ziua Națională «Brâncuși» din fiecare an implică o evocare a personalității artistului devenit un simbol al creativității românești. Dar rareori se întâmplă să aducem în atenția publicului o operă care nu a fost vreodată văzută. Artmark prezintă anul acesta o operă cu totul inedită, considerată pierdută sau distrusă – după cum obișnuia artistul să procedeze. A fost reprezentată până acum printr-o singură fotografie din colecția colecționarului englez David Grob, care a fost prezentată în cadrul expoziției Brâncuși de la Timișoara – «Surse românești și perspective universale»”, explică Doina Lemny.

Printre ultimele lucrări de manieră impresionistă ale lui Brâncuși

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în manieră impresionistă, sub influența maestrului său de atunci Auguste Rodin, înainte de a începe, în 1907, să cioplească direct în piatră. Acest bust apare și în fotografiile din atelierul lui Constantin Brâncuși din Piața Dauphine nr. 16, Paris.

Sculptura reprezintă un portret de bărbat, cu o impresionantă mustață à la française, și a fost cunoscută mult timp sub numele „Portretul lui M.G.”, dintr-o confuzie. Este, de fapt, portretul lui Achille Baldé, chelner în cafeneaua în care Brâncuși a lucrat, ca spălător de vase, în primul an al sosirii sale la Paris. Lucrarea este reprodusă în cele mai importante cataloage Brâncuși, după o fotografie păstrată la Centrul Pompidou, și este o „verigă” care face legătura dintre lucrările românești de dinainte de epoca pariziană și ceea ce va urma începând cu anii 1907-1908, și anume „Rugăciunea” și „Cumințenia pământului”, lucrări care deschid drumul celebrelor sale capodopere modernist-abstractizante.

„Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândește. În artă ceea ce contează e bucuria. Nu e nevoie să înțelegi. Ești fericit că vezi! Frumosul nu aparține nimănui, este al tuturor și fiecare îl obține după puteri. Sculpturile mele nu trebuie să fie respectate, ci iubite. Trebuie să-ți vină să te joci cu ele. Priviți sculpturile mele până le veți vedea”, spunea Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița, România – 16 martie 1957, Paris, Franța).