Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O sută de artiști și un secol de artă românească, într-o expoziție la Brukenthal
palatul brukenthal, curatorial

O sută de artiști și un secol de artă românească, într-o expoziție la Brukenthal

Expoziția „100 de artiști 100 de ani de artă românească / 1900-2000”, care cuprinde lucrări ale unora dintre cei mai importanți pictori, sculptori și graficieni români, va fi vernisată la Casa Albastră din Sibiu pe 10 mai.

Secolul XX este narat prin diverse curente artistice specifice secolului extremelor – academism, simbolist, avangardist, art nouveau, modernism.

Expoziția cuprinde numeroase lucrări de pictură, grafică și sculptură semnate de artiști precum Aman, Tonitza, Brâncuși, Mutzner, Steriadi, Dobrian, Câlția, Bernea, Brauner, Ilfoveanu, Apostu, Gorduz, Mitroi, Paciurea, Iancuț, Damian, Pacea, Gheorghiu, cărora li se alătură reprezentanții Școlii de grafică Kazar: State, Dumitrescu, Săftoiu, Guttman, Erceanu, Pusztai, Golici, Panaitescu și Kovascs. De la desen în cărbune la tuș, de la acuarelă la grafică și litografie, de la pictură la sculptură, expoziția vine în fața iubitorilor de artă cu lucrări realizate în decursul unui secol.

Lucrările ilustrează teme diverse și reprezentative pentru pictura românească a timpului: peisaje, natură statică, portrete dar și lucrări de avangardă. Ele provin din colecția av. George Șerban, iar curator este dr. Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția este deschisă până pe 4 iunie.