Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Obiecte de factura religioasă din patrimoniul MNIR, expuse în premieră
national,museum,of,romanian,history,in,bucharest

Obiecte de factura religioasă din patrimoniul MNIR, expuse în premieră

Obiecte de factură religioasă din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României vor fi prezentate public în premieră în expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”, vernisată pe 8 noiembrie la sediul muzeului din Calea Victoriei.

Expoziția temporară este realizată de MNIR în parteneriat cu Mănăstirea Stavropoleos, Muzeul Municipiului București, Biserica Sfântul Vasile-Victoriei, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, Liceul teoretic „Nichita Stănescu” București și Școala Gimnazială nr. 189 București, în cadrul proiectului „Un ev mediu religios. Teme iconografice creștine regăsite pe obiecte de cult”, co-finanțat de AFCN.

Conceptul expozițional este realizat în colaborare cu arhitectul Andrei Tache.

Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare și capodopere ale artei medievale românești

Este prezentată o selecție valoroasă de obiecte de factura religioasă (țesături, argintărie, cărți de cult) din patrimoniul muzeului, unele dintre ele fiind expuse acum în premieră. Printre acestea din urmă se numără o dveră din perioada domniei lui Petru Șchiopul, sec. al XVI-lea, un triptic din bronz descoperit la Popești, județul Giurgiu, cu o temă iconografică ce provine din mediul nord slavic al vechilor ortodocși ruși, precum și o serie de icoane de casă datate la începutul secolului trecut, care au rolul de a face trecerea din spațiul ecleziastic în cel domestic, ca o prelungire în acest mediu a iconografiei religioase.

Stindardul liturgic al voievodului Ștefan cel Mare, cu reprezentarea Sfântului Gheorghe, două epitrahile de la Alexandru cel Bun și Vasile Lupu, Tetraevangheliarul lui Nicodim de la Tismana și cel al lui Spiridon de la Putna, cruci de mână din argint aurit, capodopere ale artei medievale românești, vor putea fi de asemenea admirate de vizitatori în expoziție. În jurul acestor obiecte de cult a fost creată o scenografie deosebită, prin intermediul căreia este evidențiat rolul esențial al acestor piese în desfășurarea unui serviciu religios complex, cu scopul de a educa, sensibiliza și îndruma publicul.

Conceptul expozițional este completat cu un film documentar, „Patrimoniu religios. Muzeul în mișcare” și un catalog de colecție. În cadrul expoziției deschise până în ianuarie 2024 vor fi organizate activități educative și ateliere de creație.