Opere ale lui Schiele considerat că au fost furate în timpul Holocaustului, confiscate din muzee americane
Trei opere de artă ale expresionistului austriac Egon Schiele despre care se crede că au fost furate în timpul Holocaustului de la un colecționar de artă și artist evreu au fost confiscate de la muzee din trei state americane de către autoritățile din New York.
Operele de artă ale lui Egon Schiele au fost deținute anterior de Fritz Grünbaum, un artist de cabaret și compozitor care a murit în lagărul de concentrare de la Dachau în 1941.
Lucrările au fost confiscate de la Art Institute of Chicago, Carnegie Museums of Pittsburgh și Allen Memorial Art Museum de la Oberlin College din Ohio.
Mandatele emise de biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, spun că există motive întemeiate pentru a crede că cele trei opere de artă sunt bunuri furate.
Cele trei lucrări, precum și altele din colecția pe care Grünbaum a început să o adune în anii 1920, fac deja obiectul unui litigiu civil în numele moștenitorilor săi. Aceștia consideră că artistul a fost forțat să cedeze proprietatea asupra operelor sale de artă prin constrângere.
Lucrări cu valoare estimată la 3,7 milioane de dolari
Procurorii din Manhattan consideră că au jurisdicție în toate cazurile, deoarece operele de artă au fost cumpărate și vândute la un moment dat de comercianți de artă din Manhattan.
Fiu al unui comerciant de artă evreu din ceea ce era atunci Moravia, Grünbaum a studiat Dreptul, dar a început să cânte în cabaretele din Viena în 1906.
Cunoscut în Viena și Berlin în momentul în care Adolf Hitler a ajuns la putere, Grünbaum a contestat autoritățile naziste în lucrările sale. A fost arestat și trimis la Dachau în 1938. A susținut ultimul său spectacol pentru colegii deținuți în ajunul Anului Nou 1940, în timp ce era grav bolnav, și a murit la 14 ianuarie 1941.
Cele trei piese confiscate de biroul lui Bragg sunt „Russian War Prisoner” (foto), o lucrare în acuarelă și creion pe hârtie evaluată la 1,25 milioane de dolari, care a fost confiscată de la Institutul de Artă; „Portrait of a Man”, un desen în creion pe hârtie evaluat la 1 milion de dolari și confiscat de la Carnegie; și „Girl With Black Hair”, o lucrare în acuarelă și creion pe hârtie evaluată la 1,5 milioane de dolari și luată de la Oberlin.
Lucrările vor rămâne la muzee până când vor putea fi transportate la biroul procurorului districtual.
Muzeele se apără și vor cooopera cu autoritățile
Institutul de Artă a precizat într-un comunicat: „Suntem încrezători în achiziția noastră legală și în posesia legală a acestei lucrări. Piesa face obiectul unui litigiu civil în instanța federală, unde această dispută se desfășoară în mod corespunzător și unde ne apărăm, de asemenea, proprietatea legală”.
Carnegie a declarat că s-a angajat să „acționeze în conformitate cu cerințele și normele etice, legale și profesionale” și că va coopera cu autoritățile.
Într-o declarație, Oberlin a afirmat că a cooperat cu anchetatorii și că este „încrezător că Oberlin College a achiziționat în mod legal lucrarea «Girl with Black Hair», de Egon Schiele, în 1958, și că o deținem în mod legal”.
„Credem că Oberlin nu este ținta anchetei penale a procurorului din Manhattan în această chestiune”, a fost adăugat.
Înainte de emiterea mandatelor, moștenitorii lui Grünbaum au depus plângeri civile împotriva celor trei muzee și a altor câtorva inculpați, solicitând returnarea operelor de artă despre care spun că au fost jefuite de la Grünbaum.
Aceștia au obținut o victorie în 2018, când un judecător din New York a decis că două lucrări de Schiele trebuiau să fie predate moștenitorilor lui Grünbaum în conformitate cu Legea privind recuperarea operelor expropriate în urma Holocaustului, adoptată de Congres în 2016.
Foto: „Russian War Prisoner”; credit foto: Art Institute of Chicago