Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opere de mari dimensiuni realizate în manieră Veronese, Rubens, Teniers și Boucher, pentru prima dată în licitație publică în România
expoziția de artă europeană la palatul cesianu racoviță

Opere de mari dimensiuni realizate în manieră Veronese, Rubens, Teniers și Boucher, pentru prima dată în licitație publică în România

Opere de mari dimensiuni realizate în manieră Veronese, Rubens, Teniers și Boucher apar pentru prima dată în licitație publică în România, pe 24 mai, la Artmark.

Licitația de Artă Europeană, inclusiv o selecție din colecția Burileanu-Boroianu, cuprinde opere de valoare muzeală din repertoriul artei occidentale ce datează din secolele XVII-XIX și reprezintă lucrări de atmosferă, portrete, peisaje marine, scene de han sau sculpturi monumentale.

Prețurile de pornire variază între 200 și 4.000 de euro.

Rembrandt și Dali, în licitație

O apariție inedită în piața românească de artă este gravura realizată de celebrul pictor și gravor olandez Rembrandt, care semnează lucrarea „Bătrân cu căciulă de blană despicată”. Gravura are un preț de pornire de 800 de euro și este un exemplar postum al ediției inițial realizate de Rembrandt în 1640.

Karl Kaufmann, cunoscut drept unul dintre artiștii ce foloseau multe pseudonime, acest fapt devenind chiar una dintre trăsăturile creației sale, este prezent cu trei lucrări în licitația din 24 mai. Remarcabilă este „Viena”, realizată de artistul care semna atât cu nume italiene, cât și germane, precum: Leo Perla, Carlo, C. von Erlach, Henri Carnier, J. Holmstedt. Opera a fost realizată de Kaufmann în urmă cu 128 de ani și are un preț de pornire de 1.800 de euro.

În manieră Veronese este realizată una dintre cele mai valoroase opere ale licitației, „Botezul lui Iisus”. Paolo Veronese este cunoscut pentru lucrările sale pe pânze imense, foarte populate și care descriu subiecte alegorice, biblice sau istorice. Opera din licitația Artmark, realizată în manieră Veronese, are un preț de pornire de 4.000 de euro și este realizată după celebra variantă a „Botezului” de Veronese ce a fost achiziționată de Ferdinando al II-lea de Medici în 1667. Marele Duce, pasionat de pictura venețiană, i-a atribuit un loc privilegiat în colecția sa.

botezul lui iisus manieră paolo veronese

Botezul lui Iisus, manieră Paolo Veronese

După Peter Paul Rubens este realizată lucrarea „Mercur și Argus”, una dintre operele importante în cadrul compozițiilor mitologice semnate de renumitul pictor flamand. Pictura, realizată după Rubens cu multă iscusință, către sfârșitul secolului XVII, are un preț de pornire de 1.500 de euro.

Licitația din 24 mai cuprinde și o faimoasă sculptură a lui Salvador Dali. Piesa de colecție, realizată în bronz de geniul suprarealismului, are un preț de pornire de 800 de euro și reprezintă un „Autoportret”.

Cele aproximativ 100 de opere de artă europeană pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 – 20:00, dar și online, pe artmark.ro.

Licitația de Artă Europeană, inclusiv o selecție din colecția Burileanu-Boroianu va avea loc exclusiv online pe platforma Artmark Live, pe 24 mai, la ora 19:00.