Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Opere de Watteau adăpostite într-o pivniță etanșă în timpul incendiilor din Los Angeles
musee conde de chantilly

Opere de Watteau adăpostite într-o pivniță etanșă în timpul incendiilor din Los Angeles

Un colecționar privat franco-american din Los Angeles a salvat lucrări ale pictorului francez Antoine Watteau (1684-1721) din incendiile din California. Acestea urmează să fie expuse din 8 martie la Château de Chantilly, la nord de Paris, a declarat muzeul.

Lionel Sauvage, un cunoscut colecționar al muzeului Château de Chantilly, urma să împrumute aceste „desene și câteva picturi” în cadrul unei expoziții despre „Les Mondes de Watteau”, programată în perioada 8 martie – 15 iunie (New Window), a declarat pentru AFP directorul muzeului, Mathieu Deldicque.

În timp ce incendiile amenințau zona din jurul casei sale din Los Angeles, el a reușit să salveze comorile „închizându-le într-o pivniță” și stropindu-și proprietatea cu apă, a spus el.

„El a construit o pivniță etanșă pentru a le proteja” de foc și apă, a explicat Mathieu Deldicque. „A tras apă din piscină pentru a stropi casa” cu un furtun, a spus el, subliniind că distrugerea lor „ar fi fost o pierdere majoră pentru istoria artei”, deoarece „Watteau nu a avut o carieră foarte lungă”.

Operele, al căror număr exact a refuzat să îl precizeze, sunt așteptate „probabil la începutul lunii februarie” la Musée Condé din Château de Chantilly, care găzduiește colecțiile Ducelui d’Aumale.

Lucrări neexpuse niciodată până acum

Colecțiile muzeului includ deja zece lucrări de Antoine Watteau, șase desene și patru picturi. Potrivit directorului, aceasta este a doua cea mai importantă colecție publică despre Watteau, după cea de la Luvru.

Expoziția va cuprinde numeroase lucrări care nu au mai fost expuse până acum, unele fiind descoperite recent, iar altele fiind deținute în colecții private din Europa și Statele Unite.

watteau, jeune femmes assise a terre

Antoine Watteau, „Jeune femmes assise a terre, un voile sur la tête et tête d’homme”

Potrivit lui Mathieu Deldicque, curator general, alături de doi curatori științifici, Axel Moulinier, doctor în istoria artei, și Baptiste Roelly, curator la Petit Palais-musée des Beaux-Arts de la ville de Paris, expoziția va explora lumile și temele care l-au interesat pe pictor, precum sărbătorile galante și modelele negre.

Pentru a-l prezenta pe Watteau în cea mai bună formă a sa, Muzeul Condé a restaurat majoritatea capodoperelor pe care le deținea și a împrumutat picturi și desene care îl arată pe artist la apogeul său. Cei mai mari specialiști ai artistului au contribuit, de asemenea, la acest proiect, care a condus la numeroase descoperiri noi și cercetări inedite. Expoziția permite publicului să înțeleagă sursele din care s-a inspirat, modul în care și-a construit compozițiile și efectele pe care le-a căutat, pătrunzând astfel în inima genezei unora dintre cele mai enigmatice scene pictate vreodată.

O expoziție dedicată misteriosului Gilles sau Pierrot al lui Watteau, recent restaurat, a fost deschisă la Musée du Louvre până la 3 februarie.

Foto credit: Château de Chantilly