
Opt artiști, la Biju Gallery – De la prezentul incert la alternative pentru realitate
„Dream Not of Today” este un proiect expozițional de grup ce reunește demersurile artistice a opt artiști tineri ce gravitează în zona unui figurativ interpretat, imaginând universuri formale particulare.
Mirela Moscu, Miriam Farcaș, Oana Cervinschi, David Horvath, Hortensia Mi Kafchin, Alexandra Mureșan, Ioana Iacob și Luana Cloșcă expun la Biju Gallery din Cluj-Napoca în perioada 4 aprilie – 2 mai.
Sintagma „dream not of today” poate fi interpretată ca un memento privind importanța de a nu fi absorbit de circumstanțele prezentului și de a imagina un viitor mai bun caracterizat de o evoluție continuă, spune curatoarea Ada Muntean. În ce privește noțiunea de timp, în cadrul teoriei relativității a lui Albert Einstein, acesta este văzut ca un fenomen care poate varia în funcție de viteza și gravitația la care este supus un observator. Astfel, nu există un „prezent absolut” care să fie valabil pentru toți, indiferent de locul unde se află sau de viteza cu care se mișcă.
Într-un sens general, prezentul pe care îl traversăm este incert și tulbure din punct de vedere social, politic, economic. Cuvântul-cheie care se insinuează în acest context volatil este criza, iar ea se desfășoară pe mai multe paliere ale existenței contemporane și este în primul rând o criză a reperelor care ne structurează viața. Într-un mod clișeic, actul creației poate fi văzut ca o acțiune de escapism, iar produsul artistic asemeni unei ferestre alternative pe care decidem să o deschidem în fața unei realități pe care o tolerăm tot mai greu.
„Dream Not of Today” este de fapt o replică emblematică din serialul SF „Star Trek”, ale cărei semnificații pot fi dezvoltate într-un sens mai larg, devenind puncte de pornire în demersuri artistice distincte din punct de vedere estetic și conceptual. În universul „Star Trek”, lumile viitorului se conturează în jurul unui concept bazat pe coeziune, explorând imagini și idei despre cum ar putea arăta viitorul umanității și al universului, având în vedere progresul tehnologic, social și cultural. Astfel, viziunile despre viitor sunt, de obicei, optimiste, reflectând o lume în care umanitatea a depășit conflictele interne și a ajuns să colaboreze cu alte specii din galaxie, într-o societate bazată pe explorare, înțelegere și pace.
Arta vizuală nu se configurează doar ca un refugiu pentru imaginație, ci și ca un mod de a pune întrebări profunde despre umanitate, etică și locul omului în univers. Astfel, expoziția „Dream Not of Today” devine, într-un sens metaforic, o invitație de a privi dincolo de prezentul imediat sau pur și simplu se poate constitui ca o provocare perceptivă de a vizualiza ferestre alternative pentru realitate.