Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Orașul Artelor” visat de Diego Rivera a fost deschis după 80 de ani în Mexic

„Orașul Artelor” visat de Diego Rivera a fost deschis după 80 de ani în Mexic

Visul lui Diego Rivera de a înființa o oază urbană de artă tradițională mexicană a fost finalizat după 80 de ani de la concepere. Supranumit „Orașul Artelor”, complexul de 13 clădiri a fost deschis în weekend la Muzeul Anahuacalli.

Cu 64.600 de metri pătrați de grădini, ateliere și spații pentru expoziții și performance-uri care formează un micro muzeu-oraș, este localizat în cartierul Coyoacán din Ciudad de Mexico, potrivit ediției latino-americane a ziarului El Pais.

Într-un manifest scris între 1945 și 1950, Rivera a scris că Orașul Artelor ar reuni „artistul elev și studentul cu olarul, cu țesătorul, cu coșarul, cu pietrarul, cu tot ceea ce reprezintă expresia pură și înaltă a poporului mexican”.  Însă artistul a murit în 1957 înainte ca planurile pentru primul proiect, Muzeul Anahuacalli, să fie încheiate.

În 1963, fiica lui Rivera, Ruth Rivera Marín, a lucrat cu arhitecții Juan O’Gorman și Heriberto Pagelson pentru a pune în practică viziunea tatălui ei pentru un „templu” în stil Tenochtitlan care să găzduiască 2.000 de piese din colecția sa de artă prehispanică, acum Muzeul Anahuacalli. Cu un nume ce înseamnă „casă înconjurată de apă” în Nahuatl, în limbajul poporului aztec, Anahuacalli a împrumutat elemente de design din piramidele antice mezoamericane și arhitectura americană de dinainte de război, scrie artnews.com.

Rivera și-a imaginat Anahuacalli ca o singură piesă – un fel de centru comunitar – în Orașul Artelor, care este construit în principal din roca vulcanică predominantă în zonă din cauza erupției vulcanului Xitle. Cel mai recent proiect a fost realizat de duo-ul de arhitecți tată-fiu Mauricio și Manuel Rocha, a cărui firmă Taller de Arquitectura a câștigat licitația pentru extinderea muzeului. Echipa a urmat îndeaproape designul original al lui Rivera, care a căutat să respecte mediul natural. Noul complex se ridică și coboară odată cu terenul denivelat, dându-i „un caracter foarte special și o mare frumusețe”, conform manifestului lui Rivera.

„Ideea este că, la fel ca în orașele precolumbiene, clădirile se conectează și permit relația dintre părți”, a spus Rocha în interviul pentru El Pais.

„Ceea ce am încercat să facem a fot să recodăm ideea lui Rivera și O’Gorman într-un limbaj contemporan. Clădirile sunt construite pe ziduri de piatră vulcanică care ies la suprafață dar ascunse, așa încât să aibă un impact cu piatra și peisajul; am creat de asemenea zăbrele, atmosferă luminoasă care exista deja în clădirea principală a lui Diego. În plus, cu noile tehnologii pe care le folosim, clădirile par să navigheze într-un fel de mare de lava”, a mai spus Rocha.

Întregul proiect a durat șase ani și a costat 20 de milioane de pesos (960.000 de dolari) pentru a fi finalizat.

Designul include o bibliotecă, săli multifuncționale pentru cercetare și creație de artă, o nouă esplanade și spațiu de depozitare pentru colecția completă de 50.000 de piese de artă și artefacte prehispanice a lui Rivera.

Foto credit: Museo Diego Rivera – Anahuacalli