Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Orient versus Occident”, deschisă până pe 28 august. Catalogul expoziției de la Palatul Suțu, lansat
catalog orient vs occident1

„Orient versus Occident”, deschisă până pe 28 august. Catalogul expoziției de la Palatul Suțu, lansat

Expoziția tematică de pictură „Orient versus Occident” poate fi vizitată până pe 28 august 2022, la Palatul Suțu, iar Muzeul Municipiului București a anunțat lansarea catalogului care o însoțește.

Expoziția reprezintă o amplă selecție de opere de pictură, grafică și sculptură din bogata colecție a Pinacotecii București.

Lucrările realizate de mari maeștri oferă un periplu prin orașele Europei vestice și ale Orientului. Este vorba despre un manifest plastic dedicat ilustrării diversității surselor de inspirație artistică, diferențelor revelatoare dintre Est și Vest, clasic și modern, dar și o încercare de recuperare a unor personaje și locuri mirifice, după cum este descrisă expoziția.

„Orient versus Occident” este a șasea expoziție organizată de Pinacoteca București, între anii 2017 și 2022, în spațiul rezervat de la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București. Actuala expoziție atrage atenția publicului asupra importanței diversității culturale în conturarea originalității artei moderne românești.

catalog orient vs occident2

Trei studii inedite dedicate tematicii abordate

Catalogul expoziției „Orient versus Occident” cuprinde trei studii inedite dedicate tematicii abordate, primul referindu-se la tema orientală tratată în cadrul istoriei vest-europene, iar celelalte sunt dedicate artei românești, tratând modul în care artiștii s-au inspirat din realitățile înconjurătoare atunci când au călătorit în Franța, Italia, Germania, Spania, Portugalia sau Statele Unite ale Americii, dar și la Balcic, în Dobrogea, în Orientul Apropiat și în Egipt.

În finalul textelor generale de prezentare au fost inserate două studii de caz, dedicate pictorilor Gheorghe Tattarescu și Cecilia Cuțescu-Storck, pentru a putea urmări mai bine desfășurarea fenomenului, cu specificitățile sale, în secolul al XIX-lea, respectiv secolul al XX-lea.

Va fi anunțat în curând care sunt muzeele MMB de unde va putea fi cumpărat acest catalog româno-englez, apărut sub egida Editurii Muzeului Municipiului București.

Coordonare proiect: Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare, și Angelica Iacob, șef secție Artă.

Credit foto: Muzeul Municipiului București