Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pablo Picasso, omagiat în expoziții, conferințe și dezbateri la București și Timișoara
guernica, reina sofia

Pablo Picasso, omagiat în expoziții, conferințe și dezbateri la București și Timișoara

Mai multe evenimente vor avea loc toamna aceasta la București și Timișoara pentru a marca 50 de ani de la moartea artistului spaniol Pablo Picasso.

Ambasada Franței în România şi Ambasada Spaniei în România și Republica Moldova organizează în cele două orașe, în perioada septembrie-noiembrie 2023, o serie de manifestări împreună cu Institutul Francez din România şi Institutul Cervantes. Vor avea loc expoziții, conferințe și dezbateri pentru a explora contribuția lui Pablo Picasso la evoluția artei moderne și felul în care arta și personalitatea lui au schimbat modul de percepție asupra lumii.

Pablo Picasso este un simbol al legăturilor culturale profunde și a schimburilor artistice dintre Spania și Franța. Relația sa strânsă cu Franța i-a oferit o platformă pentru dezvoltarea stilului său inovator. În plus, în România, personalitatea lui a influențat numeroși artiști, în special în urma expoziției care i-a fost dedicată, la București, în 1968.

În întreaga lume, pentru a marca jumătate de secol de la moartea artistului, au loc manifestări care adună entuziaști, experți și colecționari de artă.

Program evenimente

8 septembrie – 20 octombrie, la Casa Filipescu-Cesianu, va fi prezentată expoziția „Picasso intim”, organizată de Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes, accesul publicului fiind gratuit. În aceeași perioadă, expoziția va putea fi vizitată şi la Muzeul Național de Istorie din Chișinău.

27 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă Recentă (MARe) va fi prezentată expoziția „Efectul Picasso”, organizată de MARe în colaborare cu Muzeul Național Picasso-Paris, cu sprijinul Ambasadei Franței în România şi al Institutului Francez.

23 octombrie – 20 noiembrie, la filiala din Timișoara a Băncii Naționale a României, va fi prezentată expoziția „Picasso intim”, accesul publicului fiind gratuit.

Pe 29 octombrie, la Cinema „Elvire Popesco”, va avea loc proiecția filmului documentar „Misterul lui Picasso”, regizat de Henri-Georges Clouzot (1956), în marja expoziției „Efectul Picasso”. Tot aici, pe 2 noiembrie, e programată proiecția filmului „Le Testament d’Orphée”, de Jean Cocteau (1960), în marja aceleiași expoziții.