Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Palmares – Artiști inovatori, recompensați cu importante distincții în domeniu
r s v p photo, ken peterson, 2022 senga nengudi, courtesy of sprÜth magers and thomas erben gallery, new york

Palmares – Artiști inovatori, recompensați cu importante distincții în domeniu

Inovatorii artiști Senga Nengudi, vanessa german, Cauleen Smith și Ralph Lemon au fost recompensați săptămâna aceasta cu unele dintre cele mai importante distincții în domeniu – Nasher Prize, Heinz Award for the Arts și Bucksbaum Award.

Nasher Prize 2023

Premiul Nasher pe 2023, oferit de Nasher Sculpture Center din Dallas, va fi acordat artistei Senga Nengudi, a cărei influente cariere de cinci decenii a făcut obiectul unei reevaluări în ultimii zece ani.

Ca parte a premiului ce recompensează „un artist care îmbunătățește înțelegerea sculpturii și a posibilităților acesteia”, Nengudi – în vârstă de 79 de ani – va primi și 100.000 de dolari și va fi omagiată la o gală ce va avea loc în luna aprilie.

Senga Nengudi, care lucrează în sculptură, instalație, performance, dans, film și fotografie, este cunoscută mai ales pentru seria „R.S.V.P.”, începută în anii ’70. Sculpturile au la bază dresuri umplute cu nisip, prinse pe perete în diverse locuri, luând diferite forme.

Heinz Award fot the Arts

Artistele vanessa german și Cauleen Smith au câștigat Heinz Award for the Arts, unul dintre cele mai valoroase premii din lumea artei, fiecare primind 250.000 de dolari.

german, smith foto joshua franzos

vanessa german și Cauleen Smith. Credit foto: Joshua Franzos

german deseori creează sculpturi decorate cu mărgele, țesături, sticlă și cochilii, iar acestea sunt menite să servească unui scop restaurativ și par îmbibate cu putere ritualică. 

Smith este văzută ca cineast experimental, iar în ultimii ani a fost recunoscută în lumea artei americane pentru instalațiile și sculpturile ei, unele dintre ele prezentate recent la Los Angeles County Museum of Art și la Institute of Contemporary Art Philadelphia. Varianta restaurată a lungmetrajului ei „Drylongso” va debuta la New York Film Festival în octombrie.

Bucksbaum Award

Ralph Lemon, influent coregraf și artist conceptual, a câștigat Bucksbaum Award din partea Whitney Museum în valoare de 100.000 de dolari. Aceest premiu este oferit unui artist la fiecare ediție a bienalei.

new,york,,ny, ,march,29,,2022:,a,visitor,seen

Lucrare de Ralph Lemon, la Bienala Whitney de la New York

Lemon este recunoscut pentru coregrafiile lui abstracte, care i-au adus inclusiv Premiul MacArthur.

La Whitney Biennial, care a fost curatoriată anul acesta de David Breslin și Adrienne Edwards și a avut loc între 6 aprilie și 5 iunie, el a prezentat lucrări abstracte în galeriile muzeului american.

Fotografie principală: Senga Nengudi, „R:S.V.P.” performance în studio 1976. Credit: Ken Peterson/©2022 Senga Nengudi/Courtesy of Spruth Maggers and Thomas Erben Gallery, New York