Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu, la Muzeul Colecțiilor de Artă
lucia dem. balacescu, muzeul colectiilor de arta

Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu, la Muzeul Colecțiilor de Artă

Expoziția „Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu” va fi deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă în perioada 23 octombrie 2022 – 26 martie 2023.

Mai mult de o sută de lucrări din colecția lăsată de artistă prin testament muzeului vor fi expuse, unele pentru prima dată. Este vorba, în cea mai mare parte, despre lucrări de grafică, dar și picturi valoroase care surprind evoluția și diversitatea creației sale artistice, de la primul desen în cărbune, realizat în anul 1914, până la peisajele marine din anul 1976, expoziția fiind completată cu fotografii de familie, acte de studii și manuscrise.

Cine a fost Lucia Dem. Bălăcescu

Lucia Dem. Bălăcescu s-a născut în București, pe 22 ianuarie 1895, într-o familie boierească cu rădăcini în Oltenia. A studiat pictura la București și la Paris, a fost activă în cercurile artistice ale vremii: Sindicatul Artelor Frumoase, Asociația Femeilor Pictore și Sculptore, Contimporanul, Arta Nouă, Criterion, Grupul Plastic 1934, Corpul Artiștilor Plastici, unde și-a construit atent imaginea unei artiste excentrice și joviale.

Stilul său artistic, ușor de recunoscut, a fost titrat ca „stilul LDB”, îmbinând cu succes elemente avangardiste cu o abordare aparent naivă, înclinată spre imaginar, grotesc sau oniric. Artista a avut o activitate prolifică și în postura de critic de artă, fiind autoarea multor articole despre viața culturală a epocii și a două volume de memorii. Deși a avut o sănătate șubredă, a participat la majoritatea expozițiilor de grup și a deschis cu regularitate expoziții personale în Capitală. S-a stins din viață în anul 1979.

Mai mult de 300 de lucrări, donate muzeului

Expoziția este completată de repertoriul colecției – 256 pagini, în care sunt reproduse color toate cele 304 de lucrări de artă donate, precum și materiale documentare legate de opera sa. Acest volum este al treilea din seria de repertorii (Alexandru Phoebus și Simion Iuca) ale Muzeului Colecțiilor de Artă, publicate în scopul cunoașterii unor colecții de mare valoare artistică.

Prezentarea face parte din seria expozițiilor ce au genericul „Partea nevăzută…”, cu lucrări selectate exclusiv din depozitele muzeului, fiind a doua realizată după „Partea nevăzută a colecției de artă Alexandru Phoebus”, din anul 2019.

Curatorii expoziţiei sunt Liliana Chiriac și Ilinca Damian, aceasta din urmă fiind și autoarea catalogului.

Vernisajul va avea loc pe 23 octombrie, la ora 16:00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, în Calea Victoriei nr. 111. „Inaugurăm cu acest vernisaj seria expozițiilor prezentate de personalități din alte domenii decât cele artistice în susținerea ideii că operele de artă se adresează publicului larg și nu privesc doar specialiștii. Vrem, astfel, să aducem arta mai aproape de cei cărora le este destinată”, spune Călin Stegerean, directorul general al MNAR, legat de faptul că Andreea Esca va prezenta expoziția.

Participarea la vernisaj se face pe bază de invitație, accesul liber pentru publicul larg fiind admis în limita unui număr de 50 de persoane.