Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Participare record la Bienala de Artă de la Veneția 2022
Afiş, Bienala

Participare record la Bienala de Artă de la Veneția 2022

Bienala de Artă de la Veneția 2022 s-a încheiat pe 27 noiembrie și a înregistrat un record de participare, cu peste 800.000 de bilete vândute. A fost un salt de 35% față de ediția din 2019. În același timp, expoziția din acest an a durat mai mult – 197 de zile față de 173, în 2019.

Cea de-a 59-a ediție a Bienalei a debutat pe 23 aprilie și a fost curatoriată de Cecilia Alemani, care a ales ca temă „The Milk of Dreams”.

Într-un comunicat de presă emis de organizatori este precizat: „Cu un total de peste 800.000 de bilete vândute – la care se adaugă cele 22.498 de persoane care au participat la avanpremieră – numărul de vizitatori a marcat o creștere de 35% în cele 197 de zile ale expoziției, comparativ cu cele 173 de zile ale ediției din 2019. Chiar și luând în considerare durata mai mare a expoziției, creșterea rămâne substanțială, în special având în vedere restricțiile de călătorie impuse de pandemie: aceasta este cea mai mare prezență de vizitatori din istoria de 127 de ani a Bienalei de Artă”.

Bienala, în cifre

Publicul a fost format în proporție de 59% din vizitatori străini și 41% italieni. O prezență extraordinară a tinerilor și studenților, în total 239.276, ceea ce reprezintă 30% din totalul vizitatorilor. Vizitatorii organizați ca grup au reprezentat 14% din totalul publicului.

Numai în zilele de avanpremieră au fost 4.200 de jurnaliști acreditați, reprezentând presa italiană (1.705) și internațională (2.495), urmați de cei 5.800 care au primit acreditare pe parcursul lunilor de desfășurare a expoziției, pentru un total de 10.000 de jurnaliști de la agenții de presă, televiziuni, radio, ziare, periodice, site-uri de știri online.

România, la Bienala de la Veneția

Proiectul semnat de Adina Pintilie care a reprezentat țara noastră la cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, a fost inclus de ARTnews în top 10 pavilioane naționale.

Pavilionul țării noastre a ocupat locul 9 între cele mai bune pavilioane.

„Tu ești un alt eu” a fost vernisat pe 21 aprilie, în Pavilionul României din Giardini della Biennale. Instalația de realitate virtuală, inclusă în proiect, a fost găzduită de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

Curatorii proiectului au fost Cosmin Costinaș și Viktor Neumann.

La expoziția de la Veneția au participat 213 artiști din 58 de țări, inclusiv trei români, în afara Adinei Pintilie.  În expoziția centrală s-au aflat Alexandra Pirici, care a reprezentat România la Bienală împreună cu Manuel Pelmuș, și Andra Ursuța, sculptor stabilit la New York. Separat, în Pavilionul Roma, a expus și Eugen Raportoru, curatoarea lui fiind Ilina Schileru.

Premii la Bienală

Leul de Aur pentru întreaga carieră, la recomandarea directorului artistic, a fost acordat artistei germane Katharina Fritsch și artistei chiliene Cecilia Vicuña.

Juriul internațional, alcătuit din Adrienne Edwards (SUA), președintele juriului, Lorenzo Giusti (Italia), Julieta González (Mexic), Bonaventure Soh Bejeng Ndikung (Camerun) și Susanne Pfeffer (Germania), a decis să acorde următoarele premii:

Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională – Marea Britanie, Sonia Boyce: Feeling Her Way
2 mențiuni speciale pentru Franța și Uganda (participare nouă)
Leul de Aur pentru cea mai bună participare – Simone Leigh
Leul de Argint pentru un tânăr participant promițător – Ali Cherri
2 mențiuni speciale pentru participanții Lynn Hershman Leeson și Shuvinai Ashoona