
Pasărea în cultura tradițională – Obiecte de patrimoniu, la MNȚR
„Pasărea măiastră. Zbor între lumi”, expoziție de obiecte de patrimoniu – ceramică, textile, obiecte din lemn și jucării tradiționale -, explorează simbolismul păsării în cultura tradițională românească ca ființă mediatoare între lumi, aducătoare de vești, dar și ca motiv decorativ cu rol protector sau ceremonial.
Organizată de Muzeul Național al Țăranului Român, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la București, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, ale cărui piese valoroase completează demersul expozițional, expoziția e vernisată în 30 iulie, de la ora 16:00, în Sala Tancred Bănățeanu. Curatorii sunt Ion Blăjan și Venus Mateescu, de la MNȚR.
Sunt expuse reprezentări ale păsărilor domestice – precum cocoșul, găina, curcanul – și ale celor sălbatice, încărcate de semnificații mitice – vulturul, cucul, barza, păunul și papagalul. Acestea apar pe covoare, linguri, ulcioare de nuntă, furci de tors sau cahle, reflectând bogăția imaginarului rural.
Farfurii de la Horezu, ulcioare de nuntă de la Oboga, jucării de la Vlădești și scoarțe oltenești și basarabene din secolele XIX și XX sunt expuse alături de ștergare de nuntă, năframe, ștergare decorative și cămăși tradiționale.
Din colecția de ceramică a Muzeului din Chișinău sunt aduse mai multe țuruiece/șuierace (fluierice de lut) aviforme. Rolul lor – jucării muzicale pentru copii – i-a stimulat pe olari să le confere chipuri de la cele asemănătoare cu prototipurile până la cele de ordinul fantasticului avimorf.
Expoziția poate fi vizitată în Sala Tancred Bănățeanu, în perioada 30 iulie – 7 decembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.