Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Paul Klee, între lumi”, expoziție dedicată uneia dintre figurile majore ale artei moderne
kleevisuel

„Paul Klee, între lumi”, expoziție dedicată uneia dintre figurile majore ale artei moderne

Muzeul LaM din orașul francez Villeneuve-d’Ascq dedică o amplă expoziție artistului german Paul Klee, figură majoră și neclasabilă a artei moderne, propunând o relectură prin patru surse care l-au inspirat: arta azilului, arta preistorică, arta extra-occidentală și desenele din copilărie.

„Nu există un singur Klee, cel pe care îl propunem adesea în expoziții, Klee cel didactic, decupat printr-o cronologie bine cunoscută. Am vrut să propunem și alte fațete ale operei sale, un Klee neașteptat, articulat în jurul a patru secțiuni. O alegere arbitrară, pentru că există numeroase maniere de a-l citi pe Klee”, a explicat Sébastien Delot, director al LaM (Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut).

Muzeul deține trei opere de Paul Klee (1879 – 1940) și „a fost ocazia de a-l primi pe unul dintre marii artiști din colecție care nu a avut încă marea sa expoziție monografică în cadrul LaM”, a precizat conservatoarea Jeanne-Barhilde Lacourt.

Expoziția este organizată împreună cu Zentrum Paul Klee din Berna, care deține 4.000 de opere și arhive ale artistului născut în Elveția într-o familie de muzicieni germani, care a studiat arta în Germania, a predat zece ani la Bauhaus și care a trebuit să revină în Elveția în 1933.

Expoziția se intitulează „Entre-mondes”. 120 de opere magice sunt expuse în perimetrul a patru încăperi, în jurul insulelor centrale, oferind cronologii tematice și obiecte și documente care au aparținut artistului, atestând cercetările și interesele sale.

Expoziția este deschisă până în 27 februarie 2022.

Paul Klee, între mai multe lumi

Născut lângă Berna în 1879, decedat la Locarno în 1940, Klee a ezitat mult timp între pictură, scris și muzică. S-a pregătit în cele din urmă în artele vizuale la München, a petrecut o perioadă lungă de timp în Italia și a vizitat Parisul de două ori, în 1905 și 1912.

Afectat de mai multe mișcări artistice, München a rămas orașul său până la război. Acolo i-a cunoscut pe Wassily Kandinsky și pe membrii grupului expresionist „Călărețul Albastru”, artiști interesați, printre altele, de arta populară și desenele pentru copii.

Dominat de îndoială perpetuu, Klee se plasează mereu într-o lume intermediară: între figurație și abstracție, între pictură și muzică, între Est și Vest, între practică și teorie, între ieri și azi. În 1920 s-a alăturat Bauhaus, o școală de arte aplicate fondată la Weimar de arhitectul Walter Gropius. În anii care au urmat, a fost remarcat de suprarealiştii francezi, care l-au văzut ca pe un „pictor mental”, după spusele lui Antonin Artaud. Cu puțin timp înainte de moartea sa, lucrările sale au atras atenția lui Roger Dutilleul și Jean Masurel, inițiatorii colecției de artă modernă LaM.

Foto credit: www.musee-lam.fr