Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Pavilionul american de la Veneția, un altar pentru Trump
andres serrano propunere pavilion sua

Pavilionul american de la Veneția, un altar pentru Trump

Pavilionul american de la Bienala de Artă de la Veneția 2026 ar putea fi un altar dedicat președintelui Donald Trump, dacă Statele Unite vor fi reprezentate de artisul Andres Sarrano. Mai mult, provocatorul artist în vârstă de 74 de ani are în plan să îl invite pe liderul american să contribuie la expoziție, considerând că el ar reprezenta cel mai bine țara.

Momentan, însă, are loc concursul pentru stabilirea reprezentantului SUA la cea de-a 61-a ediție a bienalei de artă, care va debuta în luna mai a anului viitor.

În timp ce aspiranții concurează pentru șansa de a-și reprezenta țara, Andres Serrano a făcut o propunere – să pună în scenă o instalație care ar extinde proiectul său în curs „The Game: All Things Trump”, colecție de obiecte cu tematică Trump cumpărate în mare parte de pe eBay pentru cel puțin 200.000 de dolari, potrivit artnet.com. Unele dintre acestea, inclusiv Trump Steaks, decupaje din tabloide, pălării MAGA și o bucată din tortul de nuntă al președintelui, au debutat într-o expoziție pop-up la New York în 2019, în timpul primului mandat al lui Trump.

Ulterior, expoziția a ajuns în mici spații expoziționale din Europa și, anul trecut, Trump a fost fotografiat la Mar-a-Lago ținând în mână o copie cu autograf a catalogului „The Game” al lui Serrano. Pe lângă imagini, cartea conține eseuri ale istoricului de artă Eleanor Heartney și ale criticului de artă Jerry Saltz. Acesta din urmă descrie pălăriile MAGA drept „svastica americană” și pe Trump ca „un nenorocit bolnav”. Totuși, el a spus că e posibil ca susținătorii lui Trump să aprecieze „The Game”.

Președintele pare să se îndepărteze tot mai mult de cultură. El va retrage Statele Unite din UNESCO, organismul cultural al Națiunilor Unite însărcinat cu apărarea și conservarea patrimoniului mondial. Decizia a fost anunțată săptămâna aceasta de Departamentul de Stat și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2026.

Partizanat neclar

Artistul originar din New York este renumit pentru operele sale provocatoare, inclusiv controversata fotografie „Piss Christ” (1987), care redă un crucifix scufundat în urina artistului.

„The Game” nu este singura lucrare a lui Serrano legată de președinte care evită o poziție clară, ceea ce a deranjat pe alocuri. În 2022, un teatru din Londra a anulat o proiecție a filmului său „Insurrection”, despre revoltele din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, deoarece a fost considerat prea „pro-Trump”. Artistul, care consideră că filmul poate fii văzut în multe feluri, a descris aceste aprecieri ca fiind „ridicole”, respingând: „Sunt la fel de pro-Trump pe cât sunt preot iezuit”.

Dacă Departamentul de Stat al SUA acceptă propunerea lui Serrano, el intenționează să includă „Insurrection” în noua sa mega-instalație „The Game”. Artistul a promis și că această versiune a proiectului va fi site specific, folosind complet pavilionul impunător al Statelor Unite din Giardini.

Subvenție de 375.000 dolari

Departamentul de Stat acceptă propuneri de artiști până la 30 iulie, urmând să își anunțe selecția la 1 septembrie. Câștigătorul va avea la dispoziție opt luni pentru a pregăti un show de excepție, o perioadă de timp semnificativ mai scurtă decât au avut la dispoziție participanții anteriori. Având în vedere proiectul propus de Serrano, în care toate obiectele utilizate sunt ready-made, el are mari șanse să fie ales.

Artistul ales va avea în continuare acces la obișnuita subvenție federală de 375.000 de dolari pentru a-și realiza proiectul, datorită aprobării de ultim moment de către administrația Biden a bugetului Biroului pentru educație și afaceri culturale al Departamentului de Stat al SUA.
În mod neobișnuit, evoluția proiectului va fi supervizată de Departamentul de Stat, care intenționează să efectueze „vizite la fața locului” pentru a „aduna informații suplimentare privind capacitatea beneficiarului de a pune în aplicare proiectul în mod corespunzător”.

Concursul pentru alegerea proiectului care va reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția nu a fost încă anunțat. Perioada obișnuită este septembrie – ianuarie, astfel că artiștii români – cum este și cazul arhitecților – au la dispoziție doar trei luni să pună la punct expoziția.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.