Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Performance colectiv în aer liber și expoziții noi, weekendul acesta în București
deal. reconstituire 01 photo ioana marinescu

Performance colectiv în aer liber și expoziții noi, weekendul acesta în București

Mai multe evenimente care combină performance-ul individual cu dezbaterea, dar vernisaje și acțiuni colective în aer liber sunt programate în acest final de săptămână în diverse spații din București.

Om și tehnologie

Asociația Culturală Marginal, cunoscută pentru că explorează cu îndrăzneală intersecțiile dintre om și tehnologie, invită în acest weekend la evenimente care aduc împreună artă, știință și reflecții profunde asupra societății contemporane.

La 1 noiembrie, ora 19:00 @ CINETic, „Cyber-Body-Systems” – performance imersiv & talk, în care mișcările și impulsurile corporale ale dansatoarei Raluca Ghiță sunt transformate în timp real într-un peisaj digital.

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 17:00 @ Goethe Institut, vernisaj „Chronicles from In-Between 495 to 570 nm” – o expoziție despre impactul expansiunii tehnologice și urbane asupra biodiversității bucureștene, cu lucrări de Kasia Molga.

Duminică, 3 noiembrie, ora 16:00 @ Goethe Institut, tur ghidat „Chronicles from In-Between 495 to 570 nm” – artiștii și curatorii susțin un tur care aduce în prim-plan povestea fiecărei lucrări și impactul cercetării interdisciplinare.

Tot în 3 noiembrie, ora 17:00 – 20:00 @ Institutul Francez, «3’17”» – pop-up show și prezentări – o instalație interactivă și o serie de discuții mai mult sau mai puțin satirice despre colaborarea interdisciplinară. Într-un experiment creativ și „în orb”, 9 cercetători și 13 artiști, precum Charlotte Eifler și Cristina Bodnărescu – video, artiști sonori ca Vlaicu Golcea și profesioniști ai domeniului, precum Lev Manovich, teoretician al culturii digitale, și Tom Chatfield, filozof tehnologic, în discuții moderate de Sorin Badea.
Prezentarea lucrărilor va fi însoțită de o serie de prezentări și mese rotunde, cu Sabina Suru, Annick Bureaud, Claudia Schnugg, printre alții, pentru a explora cum arta, tehnologia și știința se întâlnesc și creează legături neașteptate. O conversație despre ce înseamnă colaborarea reală în era digitală.

Ștefan Sevastre, retrospectivă

O expoziție de pictură Ștefan Sevastre (1926 – 2017) este deschisă la Galeria Romană în perioada 1 – 30 noiembrie și este însoțită și de un catalog bilingv, română – engleză, cu lucrările artistului.

Vernisajul e programat la 1 noiembrie, începând cu ora 19:00. În deschidere iau cuvântul Doina Mândru, istoric și critic de artă, și Mihai Sârbulescu, pictor și membru al Grupului Prolog.

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, între 10:00 și 15:00.

Reconstituirea dealului Uranus

Publicul este invitat la 3 noiembrie, de la ora 15:00, în Parcul Izvor, să transporte, într-un performance colectiv, fragmente reprezentând o reconstituire a dealului Arsenalului (zis și Uranus), de la Podul Izvor până la Muzeul Național de Artă Contemporană.

„Deal. Reconstituire”, proiect derulat la MNAC până în 24 noiembrie, reprezintă o nouă secvență a unei cercetări artistice de lungă durată a Ioanei Marinescu despre distrugerea dealului Arsenalului și a cartierelor Izvor și Uranus.

El cuprinde și o expoziție – o explorare vizuală și conceptuală a reconstituirii – un obiect sculptural așezat în fața muzeului și, la etajul 4 al clădirii, un film documentar de Laurențiu Calciu, care surprinde procesul de creație a machetelor din cadrul atelierelor și acțiunea performativă din ziua vernisajului, aceasta fiind expusă ulterior pentru a reda semnificația colectivă a „refacerii” dealului.
O lucrare de sunet creată de Maria Balabaș, împreună cu Mihai Balabaș, va însoți vizitatorii în spațiile muzeului, încercând să reconstituie în formă sonoră un spațiu rămas doar în memorie.
Acțiunea colectivă de transportare a dealului este ghidată de actrița Katia Pascariu și coregrafele Andreea David, Smaranda Găbudeanu, Iulia Mărăcine și Eliza Trefaș.

Foto: „Deal. Reconstituire” (c) Ioana Marinescu