„Performance”, de Ion Grigorescu – expoziţie la Galeria Ivan din Capitală
Prima expoziție personală a artistului Ion Grigorescu la Galeria Ivan, „Performance”, poate fi admirată până în a doua jumătate a lunii mai.
Expoziția prezintă acțiuni performative publice și private documentate video și fotografic, realizate de artistul Ion Grigorescu din anii ’80 până în prezent, alături de picturi recente, din 2022.
Obiectivul artistului surprinde întâmplări mundane, explorări în intimitate sau activități în contexte artistice: un concert desfășurat noaptea în interiorul unei biserici în 1985, performance cu public „Limita câmpului vederii” din 1999 de la Mucsarnok, Budapesta, rutina privată de yoga în 2011, ritualul personal de onorare a apei, de la Râșca din 2018 și acțiunea temerară de reparare a acoperișului casei proprii din 2018 – 2019.
Acestora li se adaugă documentarea primei expoziții personale internaționale a lui Ion Grigorescu, „Masă de pomană pentru o cultură moartă (Mahlzeit für eine tote Kultur)”, de la Schauplatz für Zeitgenössische Kunst, Viena, 1993, o expoziție „în progres”, dinamică, ale cărei schimbări în timp sunt înregistrate în videoul eponim. Picturile noi, realizate de Ion Grigorescu cu ocazia expoziției de față, plasează istoria disciplinei picturii în dialog cu cea a „performance”-ului.
„Pictura veche avea nevoie de două, trei, sau mai multe modele pe care pictorul le alegea să corespundă temei și trăia social subiectul picturii înainte și în timpul pensulației. Arta avea nevoie de acordul, contribuția și performanța modelelor, astfel că artistul le era dator atât lor cât și Muzei”, spune artistul.
Ion Grigorescu, un artist – cameleon
Ion Grigorescu (născut în 1945, la București) are o carieră artistică complexă, ce nu poate fi încadrată cu ușurință dintr-o perspectivă unidirecțională. Practica sa artistică angrenează media diverse – pictură, desen, performance, fotografie, film, obiect – în documentarea aspectelor realității din sfera familială, a propriului corp și a existenței cotidiene, cât și din cea a contextului social și politic.
A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București între 1963-1969 și a intrat în Uniunea Artiștilor Plastici în 1971, păstrând în permanență o atitudine critică și oarecum marginală în raport cu sistemul artistic oficial al perioadei.
Lucrările sale din anii ’60-’70 prezintă strategii provocatoare și subversive în expunerea și criticarea contradicțiilor inerente regimului comunist și dictaturii de dinainte de 1989. La începutul anilor ’80 renunță la activitatea sa artistică publică din cauza înrăutățirii constrângerilor și a cenzurii impuse de regim, dedicându-se în schimb restaurării picturii murale bisericești. După 1989 își reia activitatea expozițională, iar demersul său multifațetat eludează în mod constant orice tentativă de simplificare, fiind doar în mod general descris prin impulsul inepuizabil către experiment și diversele referințe folosite, din psihanaliză, yoga și filozofie budistă, „art brut”, cinematografie și de interesul său pentru spiritualitatea creștin-ortodoxă, în relație cu activitatea sa din sfera picturii murale bisericești și a restaurării.
Lucrările artistului au fost prezentate în expoziții la Muzeul Stedelijk, la MoMA New York, la New Museum New York, în Bienala de la Viena 2015, Bienala de la Berlin 2010, Bienala de la Veneția 1997 și 2011, în Documenta 12 și la Kathmandu Triennale 2077.
Expoziția poate fi vizitată în spațiul Galeriei Ivan din cadrul Atelierelor Malmaison de pe Calea Plevnei până pe 21 mai, de joi până sâmbătă între orele 15:00 şi 19:00, sau pe bază de programare.
Credit foto: Facebook/Galeria Ivan