Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Petrașcu și Tattarescu din colecția reputatului farmacist Rene Zdrafcovici, la licitație
expoziția colecției de artă a farmacistului rene zdrafcovici, artmark

Petrașcu și Tattarescu din colecția reputatului farmacist Rene Zdrafcovici, la licitație

Lucrări de Gheorghe Petrașcu și Gheorghe Tattarescu din colecția reputatului farmacist și colecționar Rene Zdrafcovici vor fi scoase la licitație pe 16 februarie, prin intermediul Artmark.

Piesele din licitația colecției de artă a farmacistului Rene Zdrafcovici constituie o valoroasă moştenire istorică şi culturală lasată de marele pasionat și descoperitor de rarități.

Zdrafcovici, farmacist militar și pasionat de artă

Provenind dintr-o familie cu rădăcini în Banat, cu un bunic preot în Risipiți și un tată colonel în armata regală, Rene Zdrafcovici a fost farmacist militar, șeful farmaciei din Spitalul Militar între anii 1975 – 1990, dar și un mare pasionat de artă.

A construit, de-a lungul vieții o impresionantă colecție de artă, reunind pictură de patrimoniu, bijuterii de epocă, covoare și icoane rare, dar și rafinate piese de argintărie și sticlărie de autor.

A început să colecționeze în anii ’70, mai întâi mobilier de artă și piese de artă decorativă de autor, apoi lucrări de pictură și sculptură românești moderne, cu accent pe marii interbelici, adăugând colecției tablouri importante semnate de Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Dumitru Ghiață, Lucian Grigorescu și Samuel Mutzner.

Cele mai valoroase loturi

Una dintre cele mai valoroase opere din colecția Rene Zdrafcovici este „Curte interioară la Veneția”, semnată de Gheorghe Petrașcu. Valoarea operei a fost estimată la 18.000 – 25.000 de euro. Lucrarea a participat în 2022 la expoziția „Valori artistice reprezentative din colecții bucureștene” de la Muzeul Național de Artă al României.

natură statică cu mere și ulcior gheorghe petrașcu, artmark

Natură statică cu mere și ulcior – Gheorghe Petrașcu

O altă lucrare semnată de Gheorghe Petrașcu este „Natură statică cu mere și ulcior”, evaluată la 8.000 – 14.000 de euro. Pictura a fost remarcată de critica vremii după participarea la expoziția personală Gheorghe Petrașcu de la Ateneul Român, 3 martie – 1 aprilie 1913, făcând parte dintre cele 120 de lucrări expuse atunci.

Din colecția lui Rene Zdrafcovici face parte și o splendidă icoană „Maica Domnului cu pruncul” pictată de Gheorghe Tattarescu. Opera, realizată în 1869, are o evaluare de 3.500-5.500 de euro.

Piese de mobilier și obiecte de decor 

Din colecția farmacistului Rene Zdrafcovici sunt scoase la vânzare și piese de mobilier de autor, obiecte din argint semnate de meșteri cunoscuți sau sticlă de Bohemia pictată, recunoscută de secole pentru calitatea sa, precum și pentru măiestria și designurile deseori inovatoare.

Un exemplu este colecția de șase pahare din cristal de Bohemia, cu decor divers, care are prețul de pornire de 300 de euro. Din aceeași categorie fac parte și vasele din cristal de Bohemia, decorate cu simboluri cinegetice ori mitologice, având prețuri de pornire diverse, începând cu 200 de euro.

Expoziția ce reunește opere de artă și obiecte decorative ce provin din colecția Rene Zdrafcovici poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță de luni până duminică în intervalul orar 10:00 – 20:00. „Erudiție și pasiune – Licitația colecției de artă a farmacistului Rene Zdrafcovici” va avea loc online, pe platforma Artmark Live 2.0, dar și fizic, la sediul casei Artmark.

Credit foto: Artmark