Piața Concordia pictată de Henri Le Sidaner, o vedere spectaculoasă a Parisului în expoziția dedicată lui Marcel Proust
Lucrarea „La Place de la Concorde”, realizată de Henri Le Sidaner în 1909, ce face parte din colecția Muzeului de Arte Frumoase din Tourcoing, poate fi admirată la Paris până în 10 aprilie.
Expoziția „Marcel Proust, a Parisian novel” este deschisă la Musée Histoire de Paris Carnavalet.
Elev al lui Alexandre Cabanel înainte de promovarea examenului de admitere la Școala Națională de Arte Plastice, Henri Le Sidaner s-a îndreptat către teme simboliste și a participat în 1898 la Salon de la Libre Esthétique din Bruxelles.
În 1910, el a prezentat la Salon un set de uleiuri pe pânză sub titlul „Nopți din Paris”, inclusiv lucrarea intitulată „La Place de la Concorde” cu atmosfera luminilor arzătoare din noapte.
Operă intimistă
Henri Le Sidaner este prezent în opera lui Marcel Proust în două ipostaze: el poate fi unul dintre modelele pentru personajul Elstir și este citat ca fiind pictorul favorit al avocatului Cambremer.
Le Sidaner s-a născut în 1862 în Port Louis, Mauritius, iar în 1872 familia sa s-a stabilit în Dunkirk, Franța. A murit în 1939 la Versailles, la vârsta de 76 de ani. În prezent, lucrările sale se află în numeroase colecții publice, inclusiv Art Institute of Chicago, National Gallery of Art din Washington, Musée d’Orsay din Paris, și Tate Gallery din Londra.
Grădinile crepusculare și colțurile de străzi liniștite din picturile și pastelurile lui Henri Le Sidaner evocă o lume romantică, misterioasă, de un sentimentalism intim. De-a lungul carierei, Le Sidaner a rămas preocupat în principal de captarea luminii, folosind pensulele pentru a evoca luminozitatea difuză a amurgului. Deseori catalogată drept intimistă, opera extrem de personală a lui Le Sidaner prezintă, de asemenea, tendințe simboliste, alături de influența inconfundabilă a impresioniștilor și postimpresioniştilor.
Foto credit: Musée Carnavalet
Citiți și Expoziția „Marcel Proust, un roman parisien”, la Musée Carnavalet