Piatra din capul unghiului, de Horea Paștina / galerie foto
„Piatra din capul unghiului”, expoziție cu lucrări recente, dar și din anii 1980 și 1990 ale pictorului Horea Paștina este găzduită de Galeria Romană până în 31 august.
Titlul este împrumutat de la o lucrare – poliptic realizată anul acesta în creion, cărbune și ulei pe pânză. Textul afișat în prima sală a galeriei este cheia expoziției care aduce un aer de pace, cu „Câmpiile”, „Valea Cricovului” și însemne bisericești discret suprapuse unor geometrii sensibile. Expoziția pornește de la cuvânt. Horea Paștina prezintă lucrări din diverse perioade ale carierei. De la peisaje naturale la naturi statice, de la ulei la cărbune pe pânză, ele se remarcă prin simplitate și culori difuze.
„Ca cel ce împletește coșuri și se roagă, desenez și mă țin de Cuvânt.
Pictura, o limbă veche.
Pânza albă.
Creion, cărbune, culoare.
Guma de șters.
Punct, linie, suprafață.
Pătrat, triunghi, cerc. Crucea.
Roșu, galben, albastru.
Ascult și privesc.
S-aud dimineața mila Ta.
Auzului meu vei da bucurie.
Desenez. Lucrul mâinilor mele.
Desenez pentru că s-a mai desenat. Lucrul de fiecare zi.
Nu este o noutate în ceea ce fac, este o noutate pentru mine.
Ascult și privesc. Cerul și pământul.
«Precum în cer, așa și pe pământ». Pictură comparată.
După asemănare se vede deosebirea.
Crucea. Piatra din capul unghiului. Cuvântul” – Horea Paștina, 2024.
Horea Paștina (n. 1946, Alba Iulia) și-a construit o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog, în calitate de co-fondator, alături de Constantin Flondor, Paul Gherasim, Christian Paraschiv și Mihai Sârbulescu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescuˮ, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, s-a remarcat de-a lungul anilor prin numeroase expoziții personale în țară și în străinătate, precum și prin prezența activă în expozițiile de grup. Cu lucrări în colecții private, galerii și muzee, artistul a fost premiat în repetate rânduri, iar în anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural (în grad de ofițer) și în 2010, la Alba Iulia, cu distincția „Crucea Arhiepiscopalăˮ.
Expoziția de la Galeria Romană poate fi vizitată de luni până vineri, de la 10:00 la 18:00, și sâmbăta, între 10:00 și 15:00.
Credit foto: curatorial.ro