Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Picasso, Dali și Warhol, cei mai productivi și bine vânduți artiști în lume

Picasso, Dali și Warhol, cei mai productivi și bine vânduți artiști în lume

Picasso, Dali și Warhol sunt cei trei artiști cel mai bine vânduți pe piața de artă, având cea mai activă și productivă operă. Lucrările produse de-a lungul carierei lor alimentează piața, permanent în căutare de semnături esențiale ale acestor mari artiști, conform Artprice.

Picasso: în medie 10 opere pe zi

Pablo Picasso a produs mai multe zeci de mii de opere realizate pe o mare varietate de suporturi. Printre acestea, numeroase tipărituri au fost editate în mai multe exemplare fiecare, unele de peste 100 de ori. Picasso a lăsat în urmă o moștenire atât de mare încât la moartea sa, curatorul Maurice Rheims inventaria cel puțin 120.000 de opere.

Picasso fiind Picasso, adică unul dintre cei mai emblematici și doriți artiști care există, este unul dintre cel mai bine cotați pe piață fără a fi cel mai rar, din contră: aproape 80.000 din operele sale au fost scoase la licitație în 40 de ani, dintre care 3.462 de loturi vândute doar în cursul anului 2021. Acest lucru reprezintă aproape 10 opere zilnic licitate în lumea întreagă.

Și dacă Pablo Picasso rămâne semnătura cea mai prestigioasă – cu 52 de opere vândute cu mai mult de 10 milioane de dolari fiecare în 2021- este și total abordabil prin cel mai mare număr de colecționari, căci 43% din operele sale nu depășesc 5.000 de dolari pe piața licitațiilor, esențial datorită numărului de tipărituri.

Pablo Picasso (1881-1973) – 3.462 loturi vândute

Cea mai bună adjudecare în 2021 – 103,4 milioane de dolari

Salvador DALI (1904-1989) – 2.387 loturi vândute

Cea mai bună adjudecare în 2021 – 10,7 milioane de dolari

Andy WARHOL (1928-1987) – 1.591 loturi vândute

Cea mai bună adjudecare în 2021 – 47,3 milioane de dolari

Dali – un prag istoric al tranzacțiilor

Extravagantul Salvador Dali a atins un record istoric cu peste 2.300 de loturi vândute în ultimul an, adică de patru ori mai mult față de începutul anilor 2000. Și dacă operele lui Dali cel mai bine cotate depășesc 15 milioane de dolari, mare parte dintre ele sunt abordabile, prin multitudinea de tipărituri, reprezentând 87% din loturile vândute sub pragul de 5.000 de dolari. Mii de „falsuri” tipărite ar fi în circulație.

Warhol: uzină de produs opere

Veritabilă uzină de produs opere, „Fabrica” lui Andy Warhol a deviat tehnica reproducerii serigrafiei pentru a repeta imaginile reprezentative ale epocii sale, de la produse comerciale la celebrități. Dorind să abordeze cât mai fidel producția mecanică, legitimând producția de masă ca proces creativ, Warhol este autorul unei producții masive de lucrări, printre cele mai căutate de colecționari.

Trei sferturi din operele sale vândute la licitație sunt tipărituri, inclusiv litografii semnate, alături de plăci istorice foarte apreciate.

Printre cele mai frumoase, semnate și numerotate încă din timpul vieții, se vând pentru sume cu șapte cifre, mai multe sute de planșe sunt angajate pentru mai puțin de 5.000 de dolari: un prag de 44% din totalitatea operelor Warhol vândute în 2021.

Foto credit: Sotheby’s