
Picătura de lapte și o nouă tehnică de captare a imaginii
Harold Edgerton a realizat în 1957 o fotografie care avea să devină una dintre cele mai emblematice imagini ale secolului XX. Denotând mișcare și energie, imaginea este specială și prin prisma tehnicii necesare pentru a fi fost realizată.
Intitulată „Milk Drop Coronet”, fotografia redă o singură picătură ce cade într-un bol cu lapte. Contrastul puternic dintre laptele alb și fundal creează un efect vizual puternic.
Pentru a o realiza, a fost necesară inventarea procesului de capturare a imaginilor de mare viteză folosind blițul. Odată cu apariția blițului puternic și a sincronizării rapide între bliț și camera foto, s-a deschis o lume cu totul nouă de explorat și s-a extins și mai mult înțelegerea noastră asupra lumii fizice.
Harold Edgerton (1903 – 1990) a fost profesor de inginerie electrică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. El susținea că activitatea sa fotografică era doar un rezultat accidental al experimentelor științifice. El a inventat fotografia stroboscopică modernă, care utilizează o succesiune rapidă de flash-uri de lumină pentru a imortaliza un obiect în mișcare rapidă.
Imaginile sale grafice – un glonț care străpunge o carte de joc, o minge de fotbal lovită cu piciorul, felul în care se leagănă un jucător de golf – au câștigat de asemenea aprecierea publicului și au apărut deseori în revista Life pe parcursul anilor 1940.
Edgerton a început să încerce să fotografieze picături de lapte în 1932, iar în 1936 a produs o imagine aproape identică cu cea din 1957, dar în alb și negru, cu două picături de lapte care se ciocnesc într-o stropire în formă de coroană. Probabil că avea în minte atât un obiectiv estetic, cât și unul științific, deoarece a continuat să experimenteze cu acest subiect timp de două decenii, până când a obținut în sfârșit claritate vizuală în culori vii.