Pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu, la Elite Art Gallery
„Tema”, expoziție de pictură comparată cu lucrări create de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu, va fi deschisă la Elite Art Gallery din București în perioada 4 – 31 iulie.
Lucrările oferă repere de citire ale naturii prin semne și forme ce-și creionează discursul de interpretare prin metode distincte. Capacitatea de sinteză a pictorilor ne dezvăluie sonoritatea albului și puterea de expresie a liniei; secretele formulelor geometrice în procedee de expresie plastică menite să desăvârșească rigori matematice în rețete de ascultare.
Horea Paștina (n. 1946, Alba Iulia) își construiește o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog, în calitate de co-fondator, alături de Constantin Flondor și Paul Gherasim, Christian Paraschiv și Mihai Sârbulescu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescuˮ, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, s-a remarcat de-a lungul anilor prin numeroase expoziții personale în țară și în străinătate, precum și prin prezența activă în cadrul expozițiilor de grup. Cu lucrări în colecții private, galerii și muzee, artistul a fost premiat în repetate rânduri, iar în anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural (în grad de ofițer) și în 2010, la Alba Iulia, cu distincția „Crucea Arhiepiscopalăˮ.
Cristian Dițoiu (n. 1967 Grădiștea / Vâlcea) este absolvent al Academiei de Artă București, secția Pictură la clasa profesorilor Horea Paștina și Mihai Sârbulescu (1996). Membru al Uniunii Artiștilor Plastici începând cu anul 1997, pictorul participă în cadrul a numeroase expoziții de grup și semnează un număr însemnat de expoziții personale. În anul 1998 artistul a fondat „Grupul fără nume”, alături de N. Badiu, F. Peia, M. Dobre și V. Paladi, oferind publicului 12 expoziții pe parcursul a 14 ani de existență. Printre cele mai recente expoziții personale se numără „Ecleraj- friză LXXXIVˮ, Palatul Culturii din Iași (2019), „Ecleraj, construcție – deconstrucție, Jecza Gallery, Timișoara (2017) și „Ecleraj, roșu- albastru, construcție-reconstrucție, Galeria Anticariat Curtea Veche, București (2016).