Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Pictoriţa siriană Sara Shamma a creat imaginea unuia dintre cei mai măreţi şi mai controversaţi sfinţi ai Angliei
sara shamma sf wilfrid

Pictoriţa siriană Sara Shamma a creat imaginea unuia dintre cei mai măreţi şi mai controversaţi sfinţi ai Angliei

O artistă siriană cunoscută pentru picturile ei terifiante ale războiului civil din care a fugit în 2015 – și ale victimelor sclaviei moderne – a creat o imagine a unuia dintre strămușitorii ecleziastici aproape uitați din Anglia, potrivit The Art Newspaper.

Portretul realizat de Sara Shamma al Sfântului Wilfrid din York, fondator al Ripon Cathedral, un tânăr luptător și ambițios, este un contrast izbitor cu reprezentările ei mai familiare ale portretelor victimelor conflictelor și abuzului.

„Nu m-am bazat pe acele experiențe pentru asta”, spune Shamma, care este creștină nepracticantă. „Lucrez la portrete într-un mod nou, construiesc plecând de la poveștile subiecților pe care nu le putem vedea pentru că nu au fost niciodată pictaţi”.

Pictura și alte două au fost comandate pentru o expoziție curentă la Catedrala Ripon, care marchează aniversarea a 1.350 de ani de la întemeierea bisericii construite de Wilfrid în anul 672 d.Hr. De asemenea, pentru expoziție au fost comandate lucrări ale pictorului Jack Chesterman, ale artistului Paul Baily și poetei Olivia Mulligan.

Sfântul Wilfrid (în jurul anilor 633-710 d.Hr.) a fost un nobil din Northumbria care a intrat în biserică când era adolescent. A călătorit mult în Franța și Roma înainte de a-și fonda mănăstirea la Ripon. Era o figură extravagantă – „nu prea religios”, spune Shamma. A fost închis cel puțin o dată și exilat de mai multe ori, dar a fost un participant cheie la Sinodul de la Whitby (664 d.Hr.) care a stabilit data Paștelui după directivele papale, spre deosebire de calculele bisericilor celtice, cimentând romano-catolicismul în Anglia pentru următorii 900 de ani.