Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictorul francez Michel Vinay, la Elite Art Gallery
vinay, expo elite art

Pictorul francez Michel Vinay, la Elite Art Gallery

Pictorul francez Michel Vinay, care a fost martor timp de două decenii și jumătate la viața artistică românească, va expune la Elite Art Gallery, în perioada 2 – 28 octombrie, sub titlul „E = M Vinay/ 77”.

„Michel Vinay a decis să devină o prezență remarcabilă și expresivă în spațiul cultural românesc, alăturându-se de mai mulți ani grupării artistice a pictorilor din Bistrița”, spune Oliv Mircea, critic de artă. „În plină paradigmă postmodernă prezența lui în expoziții de pictură și în saloane consemnează un fapt inedit și straniu: un artist francez se expatriază cu patria lui cu tot. El aduce în atelierul și în noua lui casă din Romania ceva din expresivitatea, spiritul ludic și dinamismul de altădată al culturii din care vine. Se plasează în devenirea sa de la început într-o logică a conjuncției cu ajutorul căreia își pecetluiește o identitate care are ineditul și stranietatea ei”.

Vinay face prin arta pe care o practică în așa fel încât „atracția pasională și sentimentul ludic să se inculce în operă prin dimensiunea lui deschisă, creativă”.

Michel Vinay (n. 1946), născut în Lyon, a studiat la Ecole de Beaux-Art din Lyon, oraș unde a lucrat o vreme ca designer de modele de imprimeuri pentru Fabrica de Mătase. S-a instalat apoi la Passonfontaine, în Franche-Comte, unde a lucrat în atelierul propriu ca restaurator de mobilă stil și de obiecte de artă, tablouri și sculptură. Din anul 2000, trăiește la Bistrița și la Livezile, unde a cumpărat o casă săsească pe care încearcă să o restaureze.