Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictura „Composition No. II” ar putea stabili un record de licitație pentru Piet Mondrian
mondrian, composition no ii,Piet Mondrian, curatorial.ro

Pictura „Composition No. II” ar putea stabili un record de licitație pentru Piet Mondrian

Pictura „Composition No. II”, creată în 1930 de Piet Mondrian, va fi scoasă la licitație luna viitoare, la New York, prin casa Sotheby’s.

Este așteptat ca lucrarea să stabilească un record pentru artist, având în vedere că estimarea ei minimă este de 50 de milioane de dolari și actualul record pentru un tablou Mondrian a fost stabilit, în urmă cu șapte ani, la 50,6 milioane de dolari, de „Composition No. III” (1929).

Anul acesta, o expoziție dedicată pictorului olandez Piet Mondrian a fost deschisă la Fundația Beyeler din Basel pentru a marca 150 de ani de la nașterea artistului. Ca parte a expoziției, deschise până pe 9 octombrie, picturile lui Mondrian deținute de fundație au fost supuse unei analize de conservare, pentru a fi aflate mai multe despre felul în care au fost compuse.

Piet Mondrian, de la figurativ la abstract via neoplasticism

Piet Mondrian (7 martie 1872, Amersfoort, Utrecht – 1 februarie 1944, New York)  este considerat unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului 20. Cunoscut pentru picturile abstracte, cu linii negre verticale și orizontale, cu blocuri în culori primare, Mondrian a început ca pictor figurativ și a trecut apoi la stilul abstract.

A studiat la școala de pictură din Haga, apoi a fost co-fondator al mișcării artistice De Stijl, împreună cu Theo van Doesburg.

Mondrian și-a dezvoltat propria artă nefigurativă, numită neoplasticism, despre care credea că e necesară pentru a crea frumusețea universală.

În 1911, a ajuns la Paris, unde a experimentat inclusiv Cubismul. Opera lui a influențat mișcări ulterioare, precum expresionismul abstract și minimalismul, dar și designul, arhitectura și moda. După vârsta de 70 de ani, Piet Mondrian s-a mutat la New York, unde s-a împrietenit cu artiști ca Willem de Kooning și Lee Krasner și cu reputata colecționară Peggy Guggenheim.